Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[29.01.2010]

ODS

Opatření proti simulované nemoci funguje, je nesmyslné ho rušit

Neproplácení prvních tří dnů nemoci se ukázalo jako účinné opatření nejen proti simulované nemoci, ale také jako protikrizové opatření. ODS proto nesouhlasí se zrušením této tzv. karenční lhůty. Zaměstnavatelé ušetřili jen za minulý rok 8,5 miliardy na výplatách nemocenské, státu zůstalo mezi roky 2007 – 2008 celkem 13 miliard.

"Návrh ČSSD na znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemoci by znamenalo náklady ve výši až 3,5 miliardy korun, tedy přes 300 korun na osobu. Tyto peníze si navíc budeme muset půjčit, a až je budou všichni občané, důchodci a nemluvňata splácet, tak to bude dvojnásobek," říká místopředseda ODS Petr Nečas.

Podle České správy sociálního zabezpečení klesl počet pracovních neschopností v minulém roce meziročně o 31 procent. Meziroční pokles v počtu pracovních neschopností zaznamenala česká ekonomika již v roce 2008, tehdy meziročně o 24 procent. U krátkodobé nemocnosti v malých podnicích dokonce o 45 procent.

"Naše úpravy systému nemocenského pojištění jasně ukázaly reálné efekty. Zabránili jsme zneužívání nemocenského pojištění ze strany zaměstnanců i firem. A uspořili jsme za dva roky více než 10 miliard korun, které by nám dnes chyběly," říká Nečas.

Konec papírových neschopenek, do roku 2012 elektronicky

Občanští demokraté podporují, aby od roku 2012 nemocní místo papírových neschopenek používali elektronické. Nemocnost by se zároveň evidovala na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení. Podle ODS by toto opatření vedlo ke snížení administrativy i nákladů.

"V prvním mezikroku bychom rádi nabízeli neschopenku přes internetový portál, v dalším kroku by systém byl plně elektronizovaný. Došlo by k výrazné úspoře času, administrativních nákladů i poštovného," dodal k návrhu Nečas. Podle něj je současný systém, kdy se vyplňuje pět tiskopisů komplikovaný a drahý.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf petr-necas_nemocenska_realne-uspory.pdf (225 kB)

zpravy.ods.cz, 29. ledna 2010