Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[28.01.2010]

ODS

Vláda a ODS jsou proti zadlužení a bojují proti návrhům levice

Zdravý stav veřejných financí, nezvyšování dluhu a držení deficitu pod kontrolou. To byla hlavní témata schůzky předsedy vlády Jana Fischera a předsedy ODS Mirka Topolánka. Společnými silami se staví proti návrhům především z dílny ČSSD, která na jednání Sněmovny předložila zákony, které prohloubí dluhy a přiblíží Českou republiku ke státnímu bankrotu.

"Většina levicových návrhů poškozuje české občany. Například tři dny nevyplácení nemocenského se osvědčilo, snížila se o třetinu nemocnost a marodí jen opravdu nemocní lidé. To přineslo nejenom více peněz pro potřebné, ale také více peněz pro zaměstnavatele. Rušit takové opatření je nesmyslné," řekl na brífinku po jednání šéf ODS Mirek Topolánek.

Česká republika musí v současnosti prostřednictvím konvergenčního programu vyslat do Bruselu jasný signál, že bude bojovat proti dluhům a dokáže se do roku 2013 nebo 2014 dostat opět do čísel, která umožní přijetí eura. Takový plán ale narušují populistické předvolební sliby z dílny levice.

"Nemůžeme si dovolit pasivní přístup, musíme přijímat opatření na straně příjmů a výdajů," řekl premiér Jan Fischer. Schůzky se účastnil i ministr financí Eduard Janota. Podle něho je potřeba prostřednictvím opatření také uklidnit trhy. "Na případné excesy ve vývoji veřejných financích reagují velmi tvrdě. Musíme vyslat signál, že tato vláda vnímá problémy, ve kterých veřejné finance jsou," dodal ministr.

"Už i odbory v dané chvíli vnímají tu situaci tak reálně, jaká je a chovají se státotvorněji, než ČSSD, která se jimi někdy zaštiťuje. Uvědomují si, že není možné sedět a nic nedělat a dělat kroky, které povedou k nárůstu deficitu. Jsem rád, že odbory zastupují zaměstnance mnohem více, než některé politické strany," řekl Mirek Topolánek, který včera s některými zástupci odborů krátce jednal.

Podle Topolánka se tak opakuje rok 2006, kdy politické strany schvalovaly před volbami populistické kroky, aby získaly podporu voličů. Teď si to ale odpovědné politické strany dovolit nemůžou. Občanští demokraté proto v rámci zákona chtějí udělat kroky k zamezení takového rozhazovačného chování.

zpravy.ods.cz, 28. ledna 2010