Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[27.01.2010]

ODS

ODS navrhuje účinné nástroje pro boj s korupcí

Občanští demokraté předloží na probíhající schůzi sněmovny řadu protikorupčních opatření. Půjde například o zavedení životopisu veřejných zakázek, zákaz zadávání veřejných tendrů firmám s akciemi na doručitele, rozšíření kontrol NKÚ na obce a kraje nebo návrh zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Podle ODS Pecinovy návrhy jsou pouze represivní a korupci celkově neřeší.

"Dlouhodobě prosazujeme zásadu 3P – prevenci, průhlednost a postih. V oblasti prevence chceme omezit počet různých dotací, abychom snížili prostor pro korupci. Plánujeme také zavést pro státní správu centrální nákupy. Průhlednost představuje jasnou vlastnickou strukturu firem žádající o veřejnou zakázku podle principu ‘chceš-li státní peníze, svlékni se do naha’," řekl na tiskové konferenci předseda ODS Mirek Topolánek.

K posílení transparentnosti je podle ODS nutné, aby pro zadávání veřejných zakázek platila jasná pravidla. Dále občanští demokraté prosazují zasílání faktur za veřejné zakázky prostřednictvím ISDS (informačního systému datových schránek). Toto řešení je transparentní a umožní sledovat finanční toky.

"Na poli postihu je důležité oddělení složek, které se korupce potenciálně mohou dopouštět od osob, které mají korupci vyšetřovat. Tím mám na mysli zřízení Generální inspekce bezpečnostních sborů, které ministerstvo vnitra nastartovalo za vlády ODS. Do budoucna tak nebude existovat personální propojení vyšetřovatelů a vyšetřovaných z řad policie," dodává Topolánek.

ODS také navrhne rozšířit pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten by měl kontrolovat nově i hospodaření krajů a obcí. Dalším nástrojem je zavedení institutu správní odpovědnosti právnických osob a vyvozování konkrétní odpovědnosti za škodu při správě veřejného majetku.

Pecinův protikorupční balíček podporovaný ČSSD je pouze represivní

Paroubkova ČSSD se podle občanských demokratů zatím pouze upnula na návrhy "svého" ministra vnitra Martina Peciny. Spolu tak prosazují jen větší pravomoc policie při sledování, beztrestnost pro spolupracující obviněné a agenty provokatéry.

"Korunní svědek by byl pro nás přijatelný pouze v případě, že přispěje k odhalení organizované skupiny a nespáchá závažnější trestný čin než ten, k jehož objasnění přispívá. Jeho trestní stíhání navíc má být pouze podmíněně zastavené," vysvětluje poslanec Jiří Pospíšil. Podle bývalého ministra spravedlnosti zároveň není možné z vrahů dělat korunní svědky.

ODS také tvrdí, že není nutné zvyšovat možnost použití odposlechů, jak navrhuje ministr vnitra Martin Pecina. V současnosti již mohou být odposlechy použity pro odhalování korupce a dalším rozšířením možností odposlechů by vedlo k bezdůvodnému zasahování do soukromí lidí. Stejně tak prolomení daňového tajemství má být možno pouze se souhlasem státního zástupce, nikoliv, aby měl policista přístup k takovým citlivým údajům.

"Pecinou navrhovaný agent provokatér je dle názoru právních autorit v rozporu s ústavním pořádkem ČR. Když jsme byli ve vládě, podařilo se nám z tohoto institutu prosadit maximum možného. Protikorupční agent existuje, není však možné, aby se stát přímo podílel na páchání trestné činnosti," dodává Jiří Pospíšil.

ODS za dva a půl roku v čele vlády již zmenšila prostor pro uplácení například elektronizací veřejné správy, omezila nutnost přímého styku mezi občanem a úředníkem, zpřísnila tresty za úplatkářství nebo zavedla protikorupční linku, která ročně přinese na 300 podnětů.


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 27. ledna 2010