Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[26.01.2010]

VIZE 2020

Ve veřejných financích musí opět platit heslo "budoucnost je více než přítomnost"

V Českých Budějovicích se v pondělí 26. ledna 2010 uskutečnila jedna z klíčových veřejných diskusí projektu Občanské demokratické strany Vize 2020. Tématem již dvanácté veřejné diskuse byly zdravé veřejné finance. Akce se zúčastnilo přes 150 lidí a svůj příspěvek přednesl například ministr financí Eduard Janota, bývalí členové Národní ekonomické rady (NERV) Miroslav Zámečník, Tomáš Sedláček a Michal Mejstřík, zástupci průmyslu, akademické sféry a politici ODS.

Diskusi uvedl jako již tradičně předseda ODS Mirek Topolánek. Ve svém příspěvku se věnoval rozdílům mezi socialistickou koncepcí žití na dluh a konzervativní politikou úspor. "Musíme se vrátit k heslu budoucnost je více než přítomnost. Mimořádný 13. důchod ve výši 3 000 Kč zaplatí naši vnuci 11 400 korunami," upozornil na nebezpečí projídání budoucnosti.

Garant oblasti Zdravé veřejné finance Martin Kocourek zopakoval, že za nadměrné schodky rozpočtu by měli být odpovědní politici. "V naší ústavě je toho chráněno mnoho, ale o zdravých veřejných financí tam není ani slovo. Proto předložíme do sněmovny finanční ústavu, která bude bičem na nezodpovědné politiky," doplnil.

Návrh finanční ústavy se líbí i ministrovi financí Eduardu Janotovi. "Návrh budu podporovat a fandit Martinovi Kocourkovi jako příštímu ministrovi financí, aby se mu ho podařilo prosadit," uvedl ministr. Zároveň Eduard Janota kritizoval návrhy jiných stran. "Například ušetřit 27 miliard na loteriích je nesmysl. Zrušení ekologické superzakázky také nic neřeší, protože by se musela vypsat řada menších zakázek," dodal.

Bývalý člen NERVu Miroslav Zámečník upozornil ve svém příspěvku na extrémní otevřenost naší ekonomiky. "Podíl zahraničního obchodu na HDP je v Česku 150 procent, proto nám velké výdajové stimuly maximálně zruinují veřejné finance," varoval. Pro zdravé veřejné finance Zámečník doporučuje vytvoření nezávislého orgánu, který by testoval nákladovost volebních programů všech politických stran.

Další bývalý člen NERVu Tomáš Sedláčekvaroval před posunem našeho mentálního myšlení, kdy jsme si ztotožnili vyrovnaný rozpočet s deficitem 3 procenta HDP. "Je to, jako bychom dítěti řekli, že nesmí nosit horší známky než trojky, a ono začalo nosit jenom trojky," uvedl. Jeho kolega z NERVu Michal Mejstřík upozornil především na rychlost našeho zadlužování. "Země nebankrotují kvůli výši dluhu ale kvůli dynamice zadlužování," doplnil.

Projekt Vize 2020 bude pokračovat v pondělí 1. února 2010 od 16:00 hodin v Karlových Varech tématem Tolerantní společnost. Záznamy všech diskusí i harmonogram následujících jsou na www.vize2020.cz.

zpravy.ods.cz, 26. ledna 2010