Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[25.01.2010]

VIZE 2020

Kultura má být rozmanitá

Občanští demokraté jsou pro podporu většího množství kulturních aktivit před masivní podporou pár vyvolených. Moderní masmédia jsou podle ODS byznysem a měla by mít jasnější pravidla. I takové názory zazněly při diskusi k Vizi 2020 v Liberci s tématem Kultura a média.

"V oblasti kultury dáváme přednost svobodné soutěži na všech úrovních - státní, krajské i místní - před přidělováním grantů na základě nějaké ‚osvícené’, ve skutečnosti byrokratické a omezující doktríny. Proto máme větší radost i z méně okázalé soukromé aktivity, než okázalých akcí za státní či evropské peníze," řekl na úvod diskuse předseda ODS Mirek Topolánek.

Diskuse kolem kultury se také vedla o ochraně památek, vztahu státu a církve nebo o podpoře filmu. Podle diskutujících přináší například filmový průmysl pozitivní vedlejší efekty. Filmaři by si proto zasloužili investiční pobídky, které je udrží v České republice a umožní jim využít veškerého profesionálního zázemí pro jejich tvorbu. Kontakt se špičkovými zahraničními produkcemi pomáhá také udržet vysokou úroveň domácím filmařům.

Větší ochrana soukromí před regulací médií

"Na rozdíl od levice rozhodně odmítáme nějaké pozitivní vymezování role novinářů. Nehodláme jim přikazovat, co mají dělat a vytvářet nové a nové tiskové či vysílací zákony. Jsme důslednými obránci svobody. Jak svobody slova, tak občanských svobod. Jediné, co může omezit svobodu slova, je právo na ochranu soukromí," dodal k tématu šéf ODS.

Podle diskutujících je v současnosti provozování médií především byznysem, v němž nezáleží na zájmu veřejnosti a na pravdě, ale na sledovanosti a výdělku. Žurnalistika se tak mění v obchod s infozábavou a je specifická dopadem na veřejné mínění. Svět médií se proměňuje a nikoli právě k lepšímu. Proměňuje se směrem k větší povrchnosti, bulvarizaci, směrem k daleko většímu vlivu inzerce a velkých korporací. To vše ohrožuje svobodu slova coby svobodné šíření pravdivých a relevantních informací.

Garantem libereckého tématu Vize 2020 kultura a média byl předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Diskuse se účastnil také předseda Senátu Přemysl Sobotka, bývalý ministr kultury a herec Martin Štěpánek, ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný, redaktor České televize Mario Kubaš a mnoho dalších. Záznam všech uskutečněných diskusí je k dispozici na www.vize2020.cz.

zpravy.ods.cz, 25. ledna 2010