Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[15.01.2010]

VIZE 2020

Pravice přináší lepší sociální systémy

V pořadí již osmá regionální diskuse VIZE 2020 proběhla 14. ledna v Jihlavě. Zapojilo se do ní více než 100 účastníků. V tříhodinové diskusi k tématu nových civilizačních výzev vystoupila řada předních odborníků: členové NERVu Jiří Rusnok a Miroslav Zámečník, koordinátor komise k důchodové reformě Vladimír Bezděk či koordinátor expertní skupiny ke změnám zákoníku práce Petr Bezouška. Za ODS kromě garanta, místopředsedy Petra Nečase vystoupili i europoslanec Milan Cabrnoch a předsedkyně nadačního fondu na podporu zaměstnávání zdravotně postižených Lenka Kohoutová.

V již tradičním úvodním vystoupení upozornil předseda ODS Mirek Topolánek, že ODS musí lidem srozumitelně vysvětlovat reformní kroky a hlavně nutnost začít ihned šetřit: "Když se nebude šetřit hned a stát zbankrotuje jako v Maďarsku, přijdou státní zaměstnanci ne o čtyři, ale o desítky procent. Když se dnes neomezí sociální dávky, zítra nebudou žádné." Předseda dále upozornil na klíčovou roli pravice v otázkách sociálních systémů. "Je daleko důležitější, aby se pravicové recepty uplatnily v sociálních záležitostech, než v hospodářské sféře," řekl Mirek Topolánek s odůvodněním, že ekonomické subjekty mají totiž prostředky jak se případné socialistické vládě bránit.

Gestor konference a místopředseda ODS Petr Nečas varoval před odkladem reformy důchodového systému. "Musíme upozornit generaci dnešních čtyřicátníků a mladších, že když budou spoléhat na státem garantovaný průběžný důchodový systém, tak budou v důchodu na hranici chudoby" .

Prezident Asociace penzijních fondů a bývalý člen NERV Jiří Rusnok shrnul některé principy sociální politiky a upozornil na jeden z rozdílů mezi průběžným a fondovým důchodovým systémem: "Globalizace kapitálového systému umožňuje zhodnocovat úspory v jiných oblastech s rozdílnou mírou stárnutí."

Na závěr Mirek Topolánek zdůraznil, že prioritou pravice musí být vysoká zaměstnanost, která přináší lepší možnosti financování sociálního systému i vyšší kvalitu života. ODS si podle něj musí uvědomovat svoji velkou odpovědnost v otázce sociálního systému. "My přece neneseme odpovědnost jenom za nás aktivní, za nás odpovědné, za nás sebevědomé, případně za nás bohaté. My jako politická strana v případě, že budeme mít mandát, neseme odpovědnost i za ty neaktivní a chceme je motivovat k aktivitě, za ty neprůbojné, za ty staré a za ty nemocné," řekl Mirek Topolánek.

zpravy.ods.cz, 15. ledna 2010