Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[21.01.2010]

ODS

Odškodnění pro oběti trestných činů má být dostupnější

Zatímco dnes v trestním řízení dostane oběť náhradu škody pouze za poškozené věci, psychická zátěž v trestním řízení řešena není. Změnit tuto praxi chce novelou trestního řádu poslanec ODS Jiří Pospíšil. Podle něj by o odškodnění měl rozhodnout už trestní soud a ne další civilní řízení. Oběti by tak nemuseli trpět dvakrát.

"Novela by se týkala celé řady trestných činů, kde morální újma je vyšší než případná materiální újma. To je například trestný čin znásilnění, pohlavního zneužívání, sexuálního nátlaku nebo pomluvy," říká bývalý ministr spravedlnosti.

Chce-li oběť v současnosti jinou náhradu, která jí byla způsobena brutální trestnou činností, po ukončení trestního řízení musí podat vlastní žalobu v rámci civilního občanského řízení. Jako účastník řízení musí zaplatit soudní poplatek, najmout si advokáta a účastnit se celého soudního řízení znovu se všemi traumatizujícími zážitky. Poté má šanci, že něco na konci vysoudí.

"Chtít, aby trestní soudce rozhodl i o nemajetkové újmě oběti trestného činu, je správné. Chceme, aby oběť trestného činu byla v českém právním řádu lépe chráněna a měla lepší práva. Platí, že postavení oběti trestného činu v ČR není zcela srovnatelné se západním standardem jiných zemí EU," dodal Pospíšil. Vzorem pro navrhované změny byly trestní řády z Holandska, Francie a Rakouska, kde je zajištěna větší ochrana práv obětí trestných činů.

Novela trestního řádu je pokračováním revize v trestním a občanském právu, kterou Jiří Pospíšil začal na Ministerstvu spravedlnosti za vlády Mirka Topolánka. Za jeho vlády byl schválen zcela nový trestní zákoník, který je účinný od 1. ledna a zásadním způsobem změnil několik desítek let starý kodex.

 


multimediální záznam videozáznam:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 21. ledna 2010