Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[19.01.2010]

ODS

Cesta z krize vede přes omezení výdajů a vyvození odpovědnosti politiků za dluhy

Za zvyšování dluhů mají platit především politici a ne občané. Stát by měl šetřit hromadným nakupováním se slevou, zveřejňovat státní zakázky na internetu a spořit na horší časy. Takové jsou některé návrhy ODS, které bojují proti zadlužení České republiky. Naproti tomu ČSSD jen utrácí a kvůli její politice už překročil veřejný dluh 1,3 bilionu korun!

"Ocenění osobní odpovědnosti spočívá v zavedení tzv. koeficientu rozpočtové odpovědnosti, který odráží výsledky uplynulého rozpočtového roku. Takto jsou přepočítány platy členů vlády a poslanců, kteří hlasovali pro příslušný návrh státního rozpočtu. Zjednodušeně řečeno, kdo z politiků připustí zvyšování dluhů, bude mít nižší plat," vysvětlil ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Pokud bude schodek veřejných rozpočtů při tříprocentním růstu ekonomiky vyšší než tři procenta HDP, bude jej nutné schválit nadpoloviční většinou všech poslanců. Vyvození odpovědnosti vlády za nehospodárnost pak spočívá v povinnosti požádat sněmovnu o vyslovení důvěry, a to například při výrazném odchýlení skutečného schodku od plánu.

Podle dalších návrhů ODS má stát v případě přebytkového hospodaření šetřit finance na budoucí problémy ve zřízeném rezervním fondu cyklických rizik. Dalším nástrojem je úspora v podobě centrálních nákupů pro celou státní správu nebo průhlednější veřejné zakázky, které by měly být kompletně zveřejněny na internetu. Důležité je pokračování v penzijní reformě

"Finanční problémy zažívají i zdravotní pojišťovny. Dnes nikdo nemůže pochybovat, že díky zdravotnickým poplatkům jejich situace není ještě horší. Chceme ale dále prohloubit efekt, který omezuje zneužívání zdravotní péče. Proto budeme prosazovat, aby pacient při odchodu z nemocnice dostal vyúčtování, kolik činily náklady na jeho léčbu," vysvětluje místopředseda ODS Petr Nečas.

Lidé si tak budou moci porovnat, kolik například ze statisícových částek tvoří zdravotnické poplatky, které zaplatili. Toto vyúčtování pak bude muset podepsat, aby se zdůraznil jeho psychologický efekt.

Zamezení regulace a zjednodušení podnikání

Firmy a občany také zatěžuje nadměrná regulace, zejména ze socialistické dílny. Proto ODS navrhuje, aby každý rok bylo 30 nejhorších regulací úplně zrušeno nebo modernizováno. Firmy také po dlouhých letech pociťují, co to znamená druhotná platební neschopnost. "Proto prosazujeme, aby stát vracel firmám DPH z kvalifikovaných nedobytných pohledávek. Takový krok může řadu firem zachránit před insolvencí," vysvětluje ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

ČSSD zadlužuje zemi, na její neodpovědnost doplácejí všichni

"ČSSD prakticky zdvojnásobila veřejný dluh. Politika ČSSD je v tomto nebezpečná a může zemi dovést do podobných problémů, s jakými dnes bojují v Maďarsku či Lotyšsku. To není abstraktní hrozba. Statní bankrot znamená vážné ohrožení všech, kteří jsou závislí na státu – všech státních zaměstnanců, důchodců a nezaměstnaných. Zeptejte se konkrétních lidí v těchto státech, co mohou přinést populistické sliby," řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

Rozhazovačná politika ČSSD znamená vydání se maďarskou cestou: Česká koruna prudce oslabí, ceny začnou výrazně růst, vzrostou úrokové sazby, což omezí investice, firmy budou muset propouštět. Do ČR přijede delegace Mezinárodního měnového fondu, která sníží platy ve státní správě o pětinu, sníží důchody o 10 až 20 %, zvýší sazby DPH nad 20 procent. Platy budou razantně klesat i v soukromé sféře. U lékaře se nebude platit 30 korun, ale stokoruny. Vzroste riziko sociálních nepokojů a kriminality.

"Fakticky tak jsou tu odpovědní proti populistickým: ODS, prezident, premiér a další odpovědné politické strany jsou proti neodpovědné rozhazovačné sněmovní koalici v čele s populistou Jiřím Paroubkem," uzavírá šéf ODS.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tkekonomickenavrhy2010.pdf (231 kB)

zpravy.ods.cz, 19. ledna 2010