Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Martin Kocourek

[15.01.2010]

Martin Kocourek

ODS by kromě stabilizace rozpočtu uvítala více úspor a nastartování ekonomiky

ODS je spíše pro hledání úspor, než pro zvyšování daňové zátěže. Jasně to potvrzují závěry diskusí Vize 2020 v jednotlivých krajích. Vzhledem k nedávnému zvyšování výdajů ve sněmovně bych tedy očekával, že se vládní návrhy jednoznačně postaví právě na stranu úspor.

V řadě případů se s Janem Fischerem shodujeme a říkáme to už dlouho. V daňové oblasti je v tomto návrhu přesně to, co jsme už prosazovali – dlouhodobý rámec daňové politiky. Už letos to mohlo platit, pokud by ČSSD neshodila vládu uprostřed českého předsednictví.

Za jedno jsme například v návrhu na vrácení DPH u prokazatelně nedobytných pohledávek. Neshodujeme se v návrhu na omezení podpory bydlení. V době krize by omezení nebylo citlivé.

V některých oblastech jsou doporučení vlády hodně obecná a fakticky neuchopitelná. Jinde zachází do velkých podrobností. V tomto smyslu jde o nevyvážený dokument. Je také škoda, že se zaměřuje převážně jen na stabilizaci rozpočtu a více neřeší nastartování ekonomického růstu. V příštím týdnu představíme několik návrhů našich opatření pro cestu z krize.

Ing. Martin Kocourek, ekonomický expert ODS, zpravy.ods.cz, 15. ledna 2010