Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[14.01.2010]

VIZE 2020

Alfou a omegou moderního zemědělství je náprava vlastnických vztahů

Hradec Králové hostil 13. ledna 2009 již sedmou regionální diskusi projektu Občanské demokratické strany VIZE 2020. Více než 100 účastníků z řad politiků, nezávislých odborníků i veřejnosti se zapojilo do více než čtyřhodinové diskuse o moderním zemědělství.

Mezi hosty byl i významný europoslanec britských konzervativců Richard Ashworth, místopředseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, náměstek ředitele Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Tomáš Doucha, agrární analytik Petr Havel či zástupci Společnosti mladých agrárníků (SMA) a Strany soukromníků.

V úvodním příspěvku předseda ODS Mirek Topolánek připomenul, že základy pravicové politiky leží právě na venkově. "Je to návrat ke kořenům. Nepřímo navazujeme na prvorepublikovou Agrární stranu," uvedl. Alfou a omegou moderního zemědělství je podle něj náprava vlastnických vztahů. S tím souhlasil i místopředseda ODS a garant tématu zemědělství Petr Gandalovič. "V Česku je stále milion parcel, se kterými se nedá nakládat," doplnil.

Britský europoslanec Richard Ashworth se věnoval v diskusním příspěvku budoucnosti Společné zemědělské politiky (SZP). "Musí být více transparentní, spravedlivá a zabránit plýtvání," řekl. Upozornil přitom na studii OSN, podle které vzroste do roku 2030 požadavek na produkci potravin o polovinu. "Již jednou se takto povedlo zvýšit produkci díky technologiím. Nyní ale budeme narážet na problém nedostatku vody a energie," upozornil na výzvu, která před námi stojí.

Podle náměstka ÚZEI Tomáše Douchy mezi největší nedostatky SZP patří nerovnoměrné rozdělování dotací mezi státy a kategoriemi farem. "Další slabinou je malá snaha o snižování protekcionismu vůči třetím zemím," dodal.

Agrární analytik Petr Havel upozornil na to, že evropská produkce potravin je nekonkurenceschopná. "Většina chudých lidí na světě si nebude moci dovolit drahé evropské potraviny. Proto musí evropská strategie počítat s udržením stávající produkce nebo s mírným útlumem," uvedl.

Místopředseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík se věnoval v příspěvku koncepci vlastnictví. "Vlastnické právo je základní hodnota svobodné společnosti. Odpovědnost k majetku je zároveň motivací do budoucna a poutem k předchozím generacím," zdůraznil.

Série regionálních diskusí VIZE 2020 pokračuje již dnes v 16 hodin v Jihlavě tématem Moderní sociální systém. Kompletní harmonogram diskusí je k dispozici na nových internetových stránkách www.vize2020.cz.

Celý projev předsedy ODS Mirka Topolánka čtěte ZDE

 


multimediální záznam videoreportáž z průběhu Vize 2020 v Hradci Králové:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 14. ledna 2010