Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[14.01.2010]

ODS

ODS navrhuje systémová řešení při boji se zadlužením a s korupcí

Odpovědnost politiků za dluhy, úspora financí, průhlednější veřejné zakázky nebo centrální nákupy pro státní správu. To byla témata, o kterých mluvil na dnešní schůzce předseda ODS Mirek Topolánek s premiérem Janem Fischerem. Oba se také shodli, že jsou proti jakýmkoliv návrhům zvyšujícím zadlužení země.

"Představil jsem panu premiérovi ústavní zákon o rozpočtové kázni a odpovědnosti politiků za veřejné finance. Není to návrh, který by mohl projít současným parlamentem, ale pokud chceme ozdravit veřejné rozpočty, pokud chceme mít někdy euro nebo do roku 2020 se dostat do situace stabilních rozpočtů, pak je nutné podobné opatření přijmout," řekl po společném jednání šéf ODS Mirek Topolánek.

Podle návrhu ústavního zákona o rozpočtové kázni budou politici více odpovědní za své hospodaření. Pokud budou například nedodržovat schválené rozpočty a zvyšovat zadlužení státu, budou se jim snižovat platy, neodpovědná vláda by pak měla povinnost požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu.

Protikorupční nástroje mají být systémové, ne silové

Občanští demokraté naopak vidí jako problematické zvyšování pravomocí policie. Návrhy ministra vnitra Martina Peciny jsou podle Mirka Topolánka spíše represivní.

"My vidíme cestu v oblasti řešení příčin korupce. Navrhl jsem proto několik exekutivních opatření snižujících protikorupční prostředí. Jedním z nich je zveřejňování životopisu každé zakázky od jejího zadání až po kompletní vyúčtování na webu. Tento krok znamená obrovské snížení prostoru pro korupci," řekl po schůzce šéf ODS.

Dalším návrhem je změna zákona o veřejných zakázkách, který společnostem s netransparentní majetkovou strukturou znemožní účast na veřejných zakázkách, což jsou například akciové společnosti s akciemi na doručitele.

Firmy a občany také zatěžuje nadměrná regulace, zejména ze socialistické dílny. Proto ODS navrhuje, aby každý rok bylo 30 nejhorších regulací buďto úplně zrušeno, anebo razantně modernizováno.


multimediální záznam záznam tiskové konference po setkání M. Topolánka s premiérem J. Fisherem:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 14. ledna 2010