Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[12.01.2010]

VIZE 2020

Vzdělání je prioritou ODS

Občanská demokratická strana uspořádala v pondělí 11. ledna 2010 v Plzni již pátou z veřejných debat v rámci projektu Vize 2020, tentokrát s tématy Věda a výzkum a Vzdělání – cesta k úspěchu. Debaty se zúčastnilo více než 100 lidí z řad členů strany, garantů Vize 2020, odborné i laické veřejnosti. Do tříhodinové diskuse se zapojil například profesor cambridžské univerzity Rudolf Haňka, bývalý rektor Západočeské univerzity Zdeněk Vostracký či člen expertního týmu projektu Reformy terciárního vzdělávání Petr Matějů.

Diskusi otevřel předseda ODS Mirek Topolánek. V úvodu svého vystoupení zmínil, že hlavním ideologickým sporem dneška je souboj mezi těmi, kteří myslí na budoucnost našich dětí a těmi, kteří jí ji hodlají jen projíst. "Buď si díky investicím do budoucnosti otevřeme dveře k novým příležitostem. Nebo zůstaneme otroky bankrotářského státu blahobytu. Proto jsou vzdělávání, věda a výzkum klíčovou součástí strategického dokumentu Vize 2020," uvedl.

Zdůraznil, že bez provedení všech ekonomických, sociálních, společenských a institucionálních reforem nikdy nebudeme mít dost prostředků k masivním investicím do vzdělání. "Pouze vzdělanostní ekonomika nám může zaručit, že budeme dlouhodobě konkurenceschopní a že budeme moci financovat penzijní, sociální či zdravotní systém. Bez dnešních investic do budoucnosti bude přítomnost našich dětí smutná a chudá," řekl. Zdůraznil, že vzdělání je tak zároveň zámkem i klíčem od brány vedoucí k úspěchu. "ODS chce tuto bránu otevřít a proto jsme dnes tady," řekl Topolánek.

Dále se slova ujali gestoři diskutovaných kapitol. Jiří Pospíšil hovořil o vědě a výzkumu a Walter Bartoš o tématu vzdělání.

Profesor univerzity v Cambridgi Rudolf Haňka podtrhl, že Česká republika v současné době jen velmi těžko soutěží se zeměmi, které více využívají soukromé prostředky k financování vysokých škol. Dle profesora Haňky by se hodnocení kvality vysokých škol mělo odrazit v jejich financování. Klíčovým plánem do roku 2020 by mělo být postavit terciární vzdělávání na základech pevné a vyrovnané samosprávy. "Do roku 2020 položme základy české verzi anglické Oxbridge, francouzských Grandes écoles, amerického Harvardu, Yale nebo MIT," uzavřel profesor Haňka.

Série regionálních diskusí nad Vizí 2020 pokračuje již dnes, 12. ledna, v Průhonicích tématem Moderní doprava.

Kompletní harmonogram diskusí je k dispozici na nových internetových stránkách www.vize2020.cz. Nová internetová prezentace získala přehlednější podobu. Umožňuje například přispívat

do diskuse k jednotlivým dílčím tématům Vize 2020. Návštěvníci zde rovněž naleznou záznamy z proběhnuvších diskusí.

 


multimediální záznam videoreportáž z průběhu Vize 2020 v Plzni:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 12. ledna 2010