Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[08.01.2010]

VIZE 2020

Vizí ODS je malý, silný a slušný stát

Projekt ODS Vize 2020 pokračoval 7. ledna 2009 čtvrtou diskusí v Olomouci. Debaty na téma Efektivní stát a Boj proti korupci se zúčastnilo více než 100 lidí. Mezi nimi vystoupila také řada odborníků jako David Ondračka z Transparency International ČR, nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Jiří Schwarz či prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Stejně jako všechny předcházející diskuse otevřel téma předseda ODS Mirek Topolánek. "Může najít úspěšné řešení boje proti korupci ten, kdo je jeho zdrojem," ptal se Mirek Topolánek v reakci na představený plán boje proti korupci z dílny ministra vnitra Martina Peciny. Vizí ODS má být podle něj malý, silný a slušný stát. Dlouhodobý program ODS v boji proti korupci jsou "3 P" – prevence, průhlednost, postih. "Nesmíme nadměrně omezovat lidskou svobodu. Nehoňme milion zajíců, ale pojďme vyhnat tchoře," nabádal.

David Ondračka z TIC ve svém příspěvku komentoval vývoj Indexu vnímání korupce, který zaznamenal na přelomu století zhoršující trend, ale v letech 2007 a 2008 byl na nejlepší úrovni v historii měření. "Chybí nám ale stále například zákon o státní službě, který by stanovil, kam až politici mohou sáhnout v personálních otázkách na úřadech," doplnil.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká kritizovala ve svém příspěvku institut agenta-provokatéra. "Je to sice jednoduchý způsob získávání důkazů, ale také veliký zásah do osobních svobod. Navíc je takový institut v rozporu s Listinou základních práv a svobod," uvedla.

Jiří Schwarz z VŠE upozornil na to, že Česko je světově na 54. místě takzvaného Indexu ekonomické svobody. "Předbíhají nás dokonce i skandinávské země jako třeba Finsko. Problémem je především vynutitelnost práva a bezpečnost osobního vlastnictví. Chybí například rychlé sankce při nedodržování smluv," řekl.

Petr Kužel se pozastavil nad růstem byrokracie pocházející z Evropské unie. "Topolánkova vláda do roku 2008 snížila administrativní zátěž podnikatelů o 14 procent, ale z Evropské unie naopak přibylo 21 procent," uvedl s tím, že ročně na jednoho občana v EU připadají administrativní náklady 3200 eur.

Série regionálních diskusí nad Vizí 2020 pokračuje v pondělí 11. ledna, v Plzni tématy Vzdělání – cesta k úspěchu a Věda a výzkum.

Kompletní harmonogram diskusí je k dispozici na nových internetových stránkách www.vize2020.cz. Nová internetová prezentace získala přehlednější podobu. Umožňuje například přispívat do diskuse k jednotlivým dílčím tématům Vize 2020. Návštěvníci zde rovněž naleznou záznamy z proběhnuvších diskusí.

 


multimediální záznam reportáž z průběhu Vize 2020 v Olomouci:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 8. ledna 2010