Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / VIZE 2020

[07.01.2010]

VIZE 2020

Česko musí opustit etapu montoven

Občanská demokratická strana uspořádala 6. ledna 2010 v Ostravě již třetí z veřejných debat v rámci projektu Vize 2020, tentokrát s tématy Inovace a konkurenceschopnost a Ekonomika a podnikání. Debaty se zúčastnilo více než 200 lidí z řad členů strany, garantů Vize 2020, odborné i laické veřejnosti. Do tříhodinové diskuse se vedle politiků zapojil například nový rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě Ivo Vondrák, bývalý člen NERVu Michal Mejstřík či generální ředitel akciové společnosti Vítkovice Jan Světlík.

Diskusi otevřel předseda ODS Mirek Topolánek. "Musíme nahradit vršení dluhů a populistické uplácení voličů odloženou spotřebou a investicemi do budoucnosti. Česká republika se musí pustit do reformy vzdělávání a zaměřit se více na podporu výzkumu, vývoje a inovací. To je klíč k budoucnosti," uvedl. Upozornil také, že stát má vytvářet pouze prostředí pro další rozvoj podnikání. Přehnané státní intervence odsoudil také Michal Mejstřík. "Státní podpora osobního vlastnictví nemovitostí v USA spustilo současnou krizi," argumentoval.

Ivo Vodrák popsal jako nezbytnou podmínku budoucího rozvoje co nejužší spolupráci univerzit s podnikatelskou sférou, a to i při vývoji a aplikaci nových technologií. "České vysoké školy se musí ucházet o evropské granty, ale nemají soutěžit o tyto prostředky mezi sebou, ale s ostatními univerzitami v Evropské unii."

Podle garanta oblasti Inovace a konkurenceschopnost Martina Římana jsme nikdy nebyli a nikdy nebudeme globálním lídrem v inovacích. Nevytlačíme z této pozice Německo nebo Velkou Británii. To ale neznamená, že bychom na inovacích neměli stavět. "Stále jsme velmi schopnými interprety inovací," uvedl Říman. Jako cíl bychom si podle něj měli stanovit zlepšit 31. pozici nejkonkurenceschopnější země na světě minimálně na 20. příčku, tedy těsně nad průměr EU.

Podle garanta oblasti Ekonomika a podnikání Pavla Drobila musíme ekonomiku transformovat nejpozději do roku 2015, do kdy budeme moci čerpat evropské fondy. "V roce 2020 pak naše ekonomika musí více stát na vývozu technologií a patentů," dodal.

Účastníci diskuse se shodli na tom, že Česko musí dále omezovat množství regulací, zrychlit soudní jednání a odstraňovat další překážky pro podnikání. Zaznívalo opakovaně, že Česko nemůže spoléhat na investiční pobídky zavedené socialisty. Musíme opustit etapu montoven a postavit svou budoucí prosperitu na vlastní české tvořivosti, nápadech a odvaze.

Série regionálních diskusí nad Vizí 2020 pokračuje již dnes, 7. ledna, v Olomouci tématy efektivní stát a boj proti korupci. Účast na olomoucké debatě potvrdili i zástupci odborné veřejnosti. Se svým příspěvkem vystoupí například prezident Hospodářské komory Petr Kužel, ředitel české pobočky Transparency International David Ondračka, nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, členka NKÚ Marie Hošková a další.

Kompletní harmonogram diskusí je k dispozici na nových internetových stránkách www.vize2020.cz. Nová internetová prezentace získala přehlednější podobu. Umožňuje například přispívat do diskuse k jednotlivým dílčím tématům Vize 2020. Návštěvníci zde rovněž naleznou záznamy z proběhnuvších diskusí.

zpravy.ods.cz, 7. ledna 2010