Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[08.01.2010]

ODS

Reakce ODS na návrh ČSSD ohledně tolerance alkoholu za volantem

ODS zásadně nesouhlasí s návrhem na vydání vnitřního nařízení policejního prezidenta ohledně tolerance alkoholu v krvi řidičů do úrovně 0,24 promile procenta, který dnes prezentoval poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Je nemyslitelné, aby návrh na tak zásadní změnu vůbec neprošel Parlamentem ČR.

Obáváme se prolomení nulové tolerance, protože takový přístup k alkoholu za volantem by s vysokou pravděpodobností vyvolal další nárůst počtu nehod způsobených řidiči pod vlivem alkoholu. "Je alarmující, že rok 2009 byl rokem nejmenšího počtu usmrcených při dopravních nehodách za posledních 20 let, a současně za týchž 20 let nejhorším rokem, pokud jde o počet obětí při nehodách s účastníky pod vlivem alkoholu," vysvětluje postoj ODS místopředseda strany Petr Bendl.

ODS chápe, že s ohledem na fyziologické vlastnosti lidského organismu jsou případy, kdy člověku lze při dechové zkoušce naměřit zlomky promile i bez toho, že by předtím alkohol požil. Tyto případy je však nutné řešit ze strany Policie ČR rozumným přístupem, zejména v návaznosti na technické vlastnosti měřicích přístrojů, ale rozhodně ne všeobecnou předběžnou tolerancí.

"Počet usmrcených při nehodách s alkoholem se jen za pár posledních let zněkolikanásobil – z 36 v roce 2007 na 123 v roce 2009. Vystavení ‚generálního pardonu‘ policejním prezidentem by nevedlo k ničemu jinému, než ke snížení obav z požití alkoholu před jízdou, a tedy k razantnímu nárůstu počtu řidičů pod vlivem alkoholu. Dopady na další vývoj statistik jsou pak snadno předvídatelné," dodává Petr Bendl, který hodlá uspořádat setkání odborníků, kteří vyjádřili svůj postoj k problematice a pokusili se formulovat všeobecně přijatelný a veřejnosti srozumitelný přístup k celé problematice.

zpravy.ods.cz, 8. ledna 2010