Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / zpravy.ods.cz

[06.01.2010]

zpravy.ods.cz

Odpovědní politici jsou proti populistickým návrhům zvyšujícím dluh

Jak pan prezident, tak pan premiér a Občanská demokratická strana se shodují na využití všech dostupných prostředků pro to, aby se státní deficit neprohluboval. Po pracovním obědě s prezidentem republiky Václavem Klausem to řekl předseda ODS Mirek Topolánek.

"Cítíme vzhledem ke státnímu rozpočtu odpovědnost. Myslím, že se ukáže před volbami, kdo na které straně stojí. Kdo stojí na straně odpovědnosti a kdo stojí na straně populismu," dodal šéf ODS.

Odpovědnými politiky jsou v současnosti prezident, předseda vlády, Občanská demokratická strana a další středopravicové politické strany. Ti všichni jsou proti neodpovědné a rozhazovačné sněmovní koalici v čele s populistickým předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Dalším tématem rozhovoru byl termín voleb do Poslanecké sněmovny. Podle Mirka Topolánka není přesné stanovení květnových voleb klíčové. Z praktických důvodů ale každý týden, o který se zkrátí období této Poslanecké sněmovny, je týdnem dobrým. Předseda ODS proto apeloval na pana prezidenta, aby ještě zvážil termíny.

"Není to ale nic zásadního, jsou to spíše technické důvody vzhledem k načasování kampaní a lhůtám. Budeme proto ještě hledat kompromisní řešení," dodal Topolánek.

 

ODS sestavuje expertní skupinu ke snižování veřejného dluhu

Občanští demokraté v těchto dnech vytváří odbornou ekonomickou skupinu. Ta bude navrhovat dlouhodobější změny ve veřejných pilířích, jako je důchodový, sociální a zdravotní systém. "Návrhy vzešlé z této skupiny by měly především odstranit největší hrozby současnosti, to je veřejný dluh, výše deficitů a měly by celkově stabilizovat rozpočet," řekl Mirek Topolánek.

V případě vítězství Občanských demokratů v květnových volbách bude tato odborná ekonomická skupina pokračovat ve spolupráci i ve vládě podobně jako předešlá Topolánkova Národní ekonomická rada vlády (NERV). Složení ekonomické skupiny bude víceméně nadstranické, nyní probíhá výběr expertů.

 


multimediální záznam brífing Mirka Topolánka po setkání s prezidentem republiky:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf m-topolanek-po-setkani-s-prezidentem-2010-01-06.mp3 (5532 kB)

zpravy.ods.cz, 6. ledna 2010