Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[21.12.2009]

ODS

Vláda ČSSD v důsledku legislativní smršti způsobila mnoho chyb

Jiří Paroubek nehorázně lže, když hází odpovědnost ve věci možného vrácení 100 miliard korun zaměstnavatelům na Topolánkovu vládu. Odpovědný je především sám Jiří Paroubek. Byla to jeho vláda, která spustila legislativní sociální populistickou smršť na jaře roku 2006. Důsledkem bylo zbrklé, často zmatečné a chaotické projednávání mnoha zákonů, kdy docházelo k obrovskému množství legislativních chyb.

Jedna z nich se stala v souvislosti s projednáváním zákona o nemocenské a především nového zákoníku práce i zákona o pojistném. Tuto chybu odhlasovala na jaře roku 2006 jednomyslně koalice ČSSD a KSČM. ODS hlasovala proti těmto zákonům mimo jiné i z oprávněných obav ze zmatečnosti schválených zákonů.

Ještě vláda Jiřího Paroubka navrhla odložení platnosti zákona o nemocenském, a to pouhých pár týdnů po jeho schválení. Topolánkova vláda upozornila, že v nové úpravě zákoníku práce je více než 80 věcných chyb a další mohou být ještě skryty. Proto vláda Mirka Topolánka navrhla odklad účinnosti zákoníku práce, jeho analýzu a odstranění legislativních chyb.

Mimo vší pochybnost, kdyby byl schválen roční odklad zákoníku práce, problém by byl odstraněn, ba co více, vůbec by nevznikl. Sociální demokracie pod vedením Jiřího Paroubka odklad zákoníku práce z ideologických důvodů zablokovala a tím vpustila do účinnosti chybu, kterou prohlasovala již na jaře roku 2006.

Poté, co byla chyba v lednu 2007 odhalena, jsme již v únoru prosadili urychlené schválení nařízení vlády upravující vyměřovací základ zaměstnavatelů. Bylo to nejrychlejší řešení připravené odborníky příslušně odborných útvarů Ministerstva práce a sociálních věcí.

Toto odborné řešení nebylo tehdy ze strany ČSSD ani v nejmenším zpochybněno a bylo následně potvrzeno hlasováním sociální demokracie pro změnu zákona o pojistném.

Za současnou situaci nese odpovědnost ČSSD, která prohlasovala na jaře 2006 zmatečné podoby zákoníku práce a zákona o nemocenské. Tato kolosální odpovědnost ČSSD byla ještě umocněna jejím tragicky chybným hlasováním proti odkladu zákoníku práce na podzim roku 2006.

Byl to Jiří Paroubek se svými poslanci a s KSČM, kteří ohrozili a finanční zdraví státu. Topolánkova vláda jen zachraňovala pacienta před jistým kolapsem. Obvinit záchranáře, že problém způsobil, je zlé a absurdní.

RNDr. Petr Nečas, místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 21. prosince 2009