Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[09.12.2009]

ODS

ODS se hlásí k odpovědnosti za ochranu klimatu, konference v Kodani má přinést jasné závěry

Občanští demokraté se hlásí k odpovědnosti za ochranu klimatu a životního prostředí. Proto jí není lhostejná probíhající několikadenní klimatická konference v Kodani. ODS požaduje jasné závěry a východiska, kterými se má řídit i Česká republika při ochraně životního prostředí.

"Konference v Kodani by měla přinést co nejkonkrétnější dohodu. Východisko ale nevidíme jenom v limitech, konference se musí vyslovit také k problematice odlesňování. Jsme přesvědčeni, že zapojení moderních technologií a nových přístupů je nejefektivnějším způsobem, jak dlouhodobě zajistit šetrný postoj k životnímu prostředí," říká 1. místopředseda ODS David Vodrážka.

Podle ODS by Česká republika v následujících letech měla méně přijímat pomoc v oblasti životního prostředí, ale sama by se měla prostřednictvím českých firem zapojit do partnerských projektů v zahraničí. I o to se budou přímo v Kodani zajímat zástupci ODS, kteří na konferenci odjíždějí.

"Chceme adresnou pomoc a ne abychom do nějaké "černé díry" dávali peníze a neměli vůbec kontrolu nad tím, jestli se prostředky efektivně využívají," říká senátor Bedřich Moldan, který se stejně jako europoslanec Miroslav Ouzký zúčastní Kodaňské konference.

Podle Ouzkého, který bude zastupovat parlamentní výbor pro životní prostředí, byly dosavadní snahy o celosvětovou dohodu spíše rétorickým cvičením, ve kterém silní světoví hráči sice stavěli na odiv své dobré úmysly, ale realistickou dohodu ve skutečnosti znemožnili. Svět proto riskuje, že bude muset v Kodani přijmout dokument příliš obecný na to, aby opravdu nahradil končící Kjótský protokol.

"Za Evropský parlament budu usilovat o takovou dohodu, která globálně spojí všechny dosavadní realistické přístupy. Například současný rozvoj nových technologií ve Spojených státech jasně ukazuje, že šanci něco změnit mají hlavně iniciativy jdoucí zdola, z výzkumu a průmyslu, a nikoli z vládních nařízení, dotací a regulací," říká Ouzký.

ODS bude podporovat dohodu, která nezlomí vaz evropskému průmyslu nebo která ho nevyžene z Evropy do třetích zemí. Dohodu, která bude obsahovat i jasný model kontroly, jako například kontrolu masivního odlesňování v rozvojových zemích, která přes všechny proklamace dodnes nefunguje.

zpravy.ods.cz, 9. prosince 2009