Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS v Evropském parlamentu

[07.12.2009]

ODS v Evropském parlamentu

Štefan Füle bude jednat o podpoře Evropských konzervativců a reformistů

Brusel - První politickou skupinou, kterou v Evropském parlamentu osloví nový český eurokomisař Štefan Füle, budou Evropští konzervativci a reformisté (EKR).

Ačkoli komisař může čelit i nepříjemným otázkám ze strany některých europoslanců, které budou zajímat jeho moskevská studia, den před setkáním převládá ve skupině spíše zvědavost. I přes Füleho působení v NATO a krátce i v české úřednické vládě zůstává totiž nový eurokomisař prakticky neznámou postavou. Jeho portfolio Rozšíření a politika sousedství ale jistě vzbudí živou debatu. Názory hlavně na možnost vstupu Turecka do Unie se mezi Evropskými konzervativci liší.

Štefan Füle je od svého jmenování na post eurokomisaře v kuloárech Evropského parlamentu častým hostem. Právě Evropský parlament bude totiž mít v otázce potvrzení nové Barrosovy komise poslední slovo, a všichni noví komisaři také budou muset projít slyšením (tzv. "grilování") v parlamentních výborech. Pokud mají být v lednu ve svých funkcích parlamentem potvrzeni, bez podpodry politických skupin se neobejdou.

Skupina Evropských konzervativců a reformistů vznikla v červnu po letošních eurovolbách. Kromě poslanců britské Konzervativní strany sdružuje i nejpočetnější českou delegaci eroposlanců z ODS, polskou stranu Právo a spravedlnost a některé další evropské strany. Skupina EKR se zasazuje především o volný a férový evropský trh a minimální regulaci a byrokracii ze strany Bruselu. Odmítá také snahy o federalizaci kontinentu a důsledně obhajuje unijní princip subsidiarity, tedy rozhodování na úrovni co nejbližší občanům. Se svými 54 poslanci je EKR momentálně pátou nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu.

Čas a místo: 15:00 - 15:45, Evropský parlament, Brusel

zpravy.ods.cz, 7. prosince 2009