Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[07.12.2009]

ODS

Mirek Topolánek letí do USA, setká se s americkými politiky i kubánskými disidenty

Předseda ODS Mirek Topolánek v úterý na pozvání Ekonomického fóra vyráží na zahraniční cestu do Spojených států amerických. Diskutovat tam bude s americkými politiky o reformách strategického partnerství USA a EU, ale i o další spolupráci Spojených států s Českou republikou. Vystoupí také na konferenci k 20. výročí sametové revoluce a setká se s kubánskými disidenty.

"V České republice po dvaceti letech opět vzrůstá vliv komunistů a schází se v Praze socialistická internacionála. Do USA jedu s poselstvím, že i přes určité zklamání z dvacetiletého vývoje naší demokracie neztrácíme naději a odhodlání. Jsme totiž teprve v polovině cesty k úplné svobodě a demokracii, je to trnitá cesta a měli bychom na ní vydržet," říká k cestě šéf ODS Mirek Topolánek.

Ve středu Topolánka čeká v mezinárodním centru Woodroa Wilsona projev k 20. výročí sametové revoluce a setkání s českými i slovenskými přáteli, navštíví také americké ministerstvo obchodu, kde bude diskutovat o strategickém partnerství USA a ČR. Odpoledne se setká s nejdéle působícím republikánským senátorem Richardem Lugarem, který se dlouhodobě věnuje bezpečnostní politice a NATO.

Čtvrteční program předsedy ODS začne diskusí o reformách strategického partnerství Spojených států amerických s Evropskou unií. Řeč bude o bezpečnosti, o energetice, o trhu nebo například o vzdělání a vědě. Mirek Topolánek chce zdůraznit, že je v době hospodářské krize potřeba mluvit o vzájemné kooperaci, nikoliv o konkurenci mezi Amerikou a Evropou. Poté se potká na přátelské schůzce s americkým diplomatem Danem Friedem.

V pátek pak bude na Floridě bývalý premiér mluvit s několika kubánskými disidenty. Dvouhodinové diskuse s Mirkem Topolánkem se účastní předseda kubánské exilové organizace Cuban American National Foundation Jorge Maos Santos, Diego Suarez z Cuban Liberty Council nebo známý kubánský disident Pedro Fuentes Cid.

"Nesmíme zapomínat na lidi, kteří žijí stále v autoritativních komunistických režimech a je potřeba jim dlouhodobě pomáhat k získání svobody," dodává Mirek Topolánek.

Martin Kupka, mluvčí ODS, zpravy.ods.cz, 7. prosince 2009