Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[04.12.2009]

ODS

Sociální demokraté prosazují nesmyslné návrhy, které zadluží stát

Návrhy ČSSD na zrušení zdravotnických poplatků, "13. důchody" nebo progresivní zdanění mění smysl připraveného státního rozpočtu. Socialisté si chtějí spolu s komunisty a dalšími poslanci udělat z rozpočtu předvolební vábničku a uplácet populistickými opatřeními voliče. Pokud všechny návrhy projdou, měl by podle ODS premiér Jan Fischer spolu s ministrem financí Eduardem Janotou adekvátně zareagovat.

"Sociální demokraté už poněkolikáté chtějí viditelně lacino nakoupit přízeň voličů. Uměle vytvořili marketingový produkt a nazvali ho 13. důchodem.

Přitom o žádný 13. důchod nejde," řekl na tiskovém brífinku místopředseda ODS Petr Nečas. Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí jde spíše o 13. "úplatek" a je to zcela nesystémové řešení. Penze za vlády Mirka Topolánka reálně vzrostly nejvíce za skoro dvacet let. V průměru se penze zvyšovala o 1 800 korun.

Progresivní daň - další důkaz nezodpovědné politiky ČSSD

"Je možná politicky jednodušší hrát na sociální strunu solidarity a nutnosti ,potrestat‘ bohaté, jako to dělá ČSSD. Ve výsledku to ale může vyvolat výrazné oslabení ekonomiky," říká předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Každý zodpovědný podnikatel nebo majitel firmy se podle Tluchoře mnohdy chová více sociálně než sami sociální demokraté, kteří jen slibují. "Takoví schopní lidé nebo investoři mohou odcházet pryč a nechat nás tu na pospas státnímu bankrotu. Státní rozpočet tak může přijít o mnohem větší částku, než jakou získá na progresivní dani," dodal Tluchoř.

Také zrušení zdravotnických poplatků podle ODS dokazuje pokryteckou politiku ČSSD. Podle občanských demokratů David Rath i další sociální demokraté připouštějí, že pro další rozvoj zdravotní péče musí dojít ke zvýšení spoluúčasti pacientů. "Ve skutečnosti tak možná sociální demokracie chce cíleně podvést českou veřejnost. Před volbami regulační poplatky zruší a po případných vyhraných volbách stejně nějakou formu spoluúčasti zavedou," říká šéf poslanců ODS.



příloha: pdf 2009-12-04-ods-tk-parlament_audio.wma (7488 kB)

zpravy.ods.cz, 4. prosince 2009