Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[03.12.2009]

ODS

Placení prvních tří dnů nemoci je populismus ČSSD

ODS se dnes ohradila proti návrhu ČSSD a KSČM, který chce znovu zavést placení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci. Reforma, která zavedla nehrazení prvních tří dnů nemoci a proplácení prvních 14 kalendářních dnů nemoci zaměstnavatelem podle ODS nejen snižuje fiktivní nemocnost, ale také přenáší odpovědnost na zaměstnance i zaměstnavatele.

Opatření motivují občany ke správnému chování a obrovským způsobem snižují prostor pro zneužívání nemocenských dávek, které byly podle všech analýz zřejmě nejvíce zneužívaným sociálním systémem v České republice. Od doby, kdy nemocným v prvních třech dnech nemoci nebyly vypláceny žádné dávky, výdaje meziročně klesly o 17,1 procenta.

"V České republice byla nemocnost dlouhodobě vyšší, i když k tomu není důvod, nyní se snížila, takže zavedení karenční doby je očividně účinným nástrojem," řekl na tiskové konferenci místopředseda ODS Petr Nečas.

Zároveň zdůraznil, že ČSSD, která chce účinné opatření zrušit, se chová ryze populisticky. Vyvrátil také tvrzení ČSSD, že lidé zavedením reformy přicházejí

o peníze, a to na příkladu zaměstnance s hrubou mzdou zhruba 20 tisíc korun, který byl nemocný jeden týden.

"Součtem nemocenské za jeden týden, platem za 17 odpracovaných dnů a sazbou za 1. až 3. den karenční doby a 4. až 7. dnem nemocenské si zaměstnanec polepšil o 368 korun," vysvětlil Nečas.

Proplácení nemocenské také kompenzuje zaměstnavatelům snížení nemocenského pojištění z 3,3 procent na 2,3 procenta. "Podle statistik bylo za 1. až 3. čtvrtletí v roce 2007 výdaje na nemocenské pojištění 20,98 miliardy korun, v roce 2008 to bylo 18,64 miliardy korun a od zavedení karenční doby klesly výdaje na 14,20 miliardy korun," argumentoval Nečas.

Snížil se i počet prostonaných dnů, v 1. až 3. čtvrtletí roce 2008 šlo o 64,74 milionů prostonaných dnů, od zavedení reformy to bylo v roce 2009 57,53 milionů dnů.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf nemocenske-3-12-09.pdf (107 kB)

zpravy.ods.cz, 3. prosince 2009