Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[02.12.2009]

ODS

Socialisté s komunisty zadlužili kraje

Rok společné vlády socialistů s komunisty v pěti krajích vedl k zadlužení jednotlivých rozpočtů. Kraje se tak podle ODS přestávají rozvíjet a naopak cestují zpátky v čase. Je to ukázka toho, jak by mohlo vypadat vládnutí levice na celostátní úrovni.

"Komunisté vykonávají významné exekutivní funkce v regionech 20 let po sametové revoluci. Po této zkušenosti je jasné, co hrozí České republice po případném vítězství sociální demokracie v parlamentních volbách. Konečně připustil to nedávno veřejně i David Rath. Ujišťování Jiřího Paroubka, že něco takového nehrozí, působí opravdu nedůvěryhodně," říká předseda ODS Mirek Topolánek.

Předchozí hejtmani podle šéfa ODS předali kraje v dobré finanční kondici a v mnoha případech dokonce s přebytkem hospodaření. Sociálnědemokratické vlády se zachovaly jako špatní hospodáři a v krátkém čase tyto prostředky rozpustili v nejrůznějších dotacích.

Kraje pod novým vedením nejsou schopny čerpat dostatečně stomiliónové prostředky z evropských operačních programů a naopak některé projekty zastavují. Kraje dále zvyšují nezaměstnanost, porušují platné zákony v podobě proplácení zdravotnických poplatků a například Moravskoslezský kraj se dostal na okraj zájmu investorů.

"Zároveň nezákonně vyplácené prostředky scházejí v oblastech, za které kraje nesou plnou odpovědnost – jako je střední školství, sociální služby, doprava a samozřejmě se potom nedostává peněz na potřebné investice," dodává Topolánek.

Ve všech krajích se podle občanských demokratů významně zhoršily poměry a práce těchto úřadů se politizuje. Dochází k nesmyslným personálním výměnám. Sociální demokraté si zvýšili odměny za výkon některých funkcí a například v kraji Vysočina přibyli další tři plně placené funkce.

Středočeský kraj čelí nedemokratickým praktikám

"David Rath zavázal všechny své zastupitele hanebnou smlouvou, která zaručuje, že budou hlasovat tak, jak určí on. Za její porušení jim hrozí čtyřmiliónová sankce. Zastupitelé přitom při vzniku mandátu podle zákona slíbili na svou čest, že budou funkci vykonávat ‚v zájmu kraje a jeho občanů‘ – o Rathovi tam není ani slovo," říká místopředseda ODS a bývalý hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Před volbami i po nich David Rath sliboval opravy a výstavbu nových silnic. Vše zůstalo pouze u slibů. Ladem tak zůstávají jak peníze z úvěru, které se podařilo získat v předchozích letech, tak připravené evropské prostředky.

Vážný problém všech krajů představuje veřejná doprava, zejména železniční. Od 14. prosince dochází v průměru k 2% omezení počtu železničních spojů. "Konkurence by přitom mohla přinést jak lepší služby pro cestující, tak úsporu veřejných prostředků. Dokazují to výsledky v těch zemích, kde k otevření trhu došlo. Bránit se soutěžím na železnici je jasnou cestou zpět. Nedivím se soukromým dopravcům, že se proti tomuto rozhodnutí bouří", dodává Bendl.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf tk-kraje-2009-12-02.mp3 (6283 kB)

zpravy.ods.cz, 2. prosince 2009