Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[01.12.2009]

Mirek Topolánek

Pokud levice prosadí změny v rozpočtu, zpochybní mandát vlády

ODS usiluje o řádné a včasné schválení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2010. Je to především v zájmu ekonomické stability země. V době krize je to tím důležitější.

Návrh rozpočtu stojí na schváleném balíčku protischodkových opatření. K němu jsme dospěli za cenu složitého kompromisu. ODS měla a má

k tomuto balíčku opatření a návrhu státního rozpočtu na rok 2010 výhrady - zejména kvůli výraznému zvyšování daní.

Přesto ODS vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2010 podpoří. Protože dodržujeme dohody a respektujeme jednou schválený kompromis. Je věcí základní politické kultury zachovat dohodu a nezradit ji vlastními populistickými návrhy.

Vážně se obáváme, že ve Sněmovně už existuje hlasovací koalice, která chce prosadit navzdory dohodám své populistické návrhy. Před časem jsme hovořili o koalici šrotovného. Vedle úřednické vlády Jana Fischera tu opravdu může vzniknout za kulisami demokratických hlasování pokoutní vláda Jiřího Paroubka, socialistů, komunistů a několika dalších jednotlivců. Vláda pokoutní, neprůhledná, bez odpovědnosti, ale zato efektivně pracující na svém předvolebním skóre. Taková vláda ale bude ve skutečnosti prohlubovat dopady krize a bude stát proti zájmu státu a lidí. A Jiří Paroubek může tisíckrát tvrdit opak.

Jsme ochotni podpořit pouze minimální přesuny prostředků mezi kapitolami rozpočtu, a to jen za předpokladu, že budou posíleny výdaje na tzv. odloženou spotřebu či investice, nikoliv však výdaje spotřební.

 

ODS stále stojí za svým:

 

  • Účinným protikrizovým opatřením je posilování výdajů ve prospěch odložené spotřeby či na investice, ale nikoliv ve prospěch spotřebních či běžných výdajů.
  • Dohody a kompromisy dosažené mezi vládou a demokratickými stranami ve Sněmovně by se měly dodržovat.
  • Vyzýváme i ostatní demokratické politické strany, aby podpořily vládní návrh státního rozpočtu na rok 2010 ve znění usnesení rozpočtového výboru, bez dalších pozměňovacích návrhů.

 

V případě, že ČSSD, KSČM a další poslanci třeba i z řad KDU-ČSL přesto předloží a prosadí pozměňovací návrhy, které ve svém efektu omezí investice a opět zvýší spotřebu, bude to ODS považovat jednak za porušení předchozích kompromisních dohod o rozpočtu a zároveň i za zpochybnění mandátu vlády. Pro takový rozpočet bychom hlasovali jen velmi těžko.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení

zpravy.ods.cz, 1. prosince 2009