Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Grémium ODS

[16.11.2009]

Grémium ODS

Vyjádření k výročí 20 let od sametové revoluce

Události před dvaceti lety zahájily jedno z nejšťastnějších období české státnosti. Nebylo a není bez problémů a těžkostí. Zvláště na konci letošního roku musíme bohužel naši demokracii hodnotit jako nezralou a nedospělou. Příčiny ale nevidíme v pluralitním politickém systému jako takovém, ale spíše v nedokonalosti nás politiků a politických stran.

Uplynulých 20 let přineslo nejen zásadní pozitivní růst životní úrovně obyvatel a rozvoj ekonomiky státu, přineslo zároveň zásadní pozitivní obrat ve vývoji společnosti. Osudy lidí nemění pokřivené zákony a jejich účelová interpretace. Žijeme v prostoru, kde je možné svobodně myslet, formulovat své názory i vystupovat. Charakter lidí nekřiví strach z nesmyslných postihů a pronásledován. Máme svobodný přístup k informacím a problémy způsobuje spíše složitější orientace v jejich množství, než jejich nedostatek nebo jasně orientovaná propaganda. O pozitivním vývoji společnosti vypovídá i velké množství občanských sdružení a nejrůznějších nezávislých iniciativ.

Zásadně odmítáme převrácené, nebo spíše zvrácené hodnocení uplynulých 20 let, které jako stanovisko svého Výkonného výboru ÚV vydala včera KSČM. Ač se musíme stále vyrovnávat s řadou neduhů, byla to právě sametová revoluce, která přinesla české společnosti zásadní pozitivní obrat a oživila hodnoty svobody, demokracie, či volné soutěže v ekonomické oblasti.

KSČM svým prohlášením znovu jen ukázala, že jí přes veškeré proklamace s její předchůdkyní pojí pevné pouto. Ani po dvaceti letech jí není cizí lživý a účelový výklad reality. Právě uplynulých 20 let je přitom možné označit za vítězství nad lží, která z politiky prostupovala téměř do všech rovin života společnosti. Jsme přesvědčeni, že zmíněné vyjádření je zároveň silným varováním před nebezpečím návratu komunistů k moci. Konečně rizika této spolupráce se ukazují v současnosti hned v několika krajích, kde ČSSD vládne buď přímo s nimi, nebo s jejich podporou. Nedávná vyjádření vrcholných politiků ČSSD o možné spolupráci s KSČM i na vládní úrovni by měly být varováním pro všechny demokraticky smýšlející občany.

Letošní 17. listopad vnímáme jako jedno z nejvýznamnějších výročí v novodobé české historii. Zaslouží si bezpochyby důstojné oslavy, k nimž se ODS na mnoha místech připojí. Neměli bychom ale zůstat jen u oslav. Demokratické politické strany musejí dostát odpovědnosti vyplývající z jejich názvu i jejich roli ve státě. Rezignovat či podlehnout současným politickým problémům by mohlo znamenat uvolnění prostoru pro KSČM, extrémistická hnutí a iniciativy na jedné straně a frustraci veřejnosti na straně druhé. Musíme analyzovat důvody zklamání velké části veřejnosti a vypořádat se s nimi.

Právě obrana svobody a další hodnoty spojené s listopadovými událostmi roku 1989 patří mezi klíčová témata nadcházejícího kongresu ODS. Jeho výsledkem by mělo být předložení dlouhodobé vize pro Českou republiku. Chceme ukázat možný směr dalšího vývoje a nabídnout východisko proti obavám z programového vyprázdnění politiky.

zpravy.ods.cz, 16. listopadu 2009