Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / zpravy.ods.cz

[09.11.2009]

zpravy.ods.cz

Evropští konzervativci dohlédnou na byrokracii

Boj proti nadbytečné byrokracii se z oblasti podnikání přesouvá do samého srdce evropské administrativy. Evropští konzervativci a reformisté získali silného spojence: významného německého politika a dnes spolupracovníka Evropské komise Edmunda Stoibera.

"Ještě před dnešním setkáním Výboru pro právní záležitosti jsem mluvil s českým poslancem Edvardem Kožušníkem. Shodli jsme se, že prvním krokem k založení atibyrokratického výboru bude vznik parlamentní pracovní skupiny, kterou pan poslanec Kožušník právě sestavuje," řekl Edmund Stoiber.

Stoiber byl od ledna 2007 hlavou Komise pro snižování administrativní zátěže podnikatelů. Svou závěrečnou zprávu představila tato skupina letos na konci října. Navržená opatření by evropským podnikům mohla přinést úspory ve výši 38,3 miliard EUR ročně. Snaha o úspory a omezování byrokracie se nyní přesouvá na půdu Evropského parlamentu.

Pracovní skupina zakládaná Edvardem Kožušníkem chce úzce spolupracovat jak s Edmundem Stoiberem, tak s organizací OECD. Její vznik bude oficiálně oznámen během listopadového plenárního zasedání EP ve Štrasburku. "Pokud se do boje s byrokracií nezapojí i Evropský parlament jako jediná instituce Unie přímo volená občany, nemohou být snahy Komise o snížení byrokratické zátěže plnohodnotně a smysluplně naplněny", uvedl k tomu Kožušník.

Snižování administrativy a byrokracie, stejně jako průhlednost a pružnost ve všech oblastech fungování EU, je jednou z klíčových priorit frakce Evropských konzervativců a reformistů (EKR). Vznik "protibyrokratické" pracovní skupiny je také logickým vyústěním mnohaleté práce Edvarda Kožušníka ve sdružení eStat.cz.

zpravy.ods.cz, 10. listopadu 2009