Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[09.11.2009]

Mirek Topolánek

Vyjádření k nominaci eurokomisaře za ČR

Po složitých víkendových jednáních, různých spekulacích a názorových obratech pokládám za jediný možný další postup, aby se členové vlády vypořádali s nominacemi, které předložily jednotlivé strany. Jejich návrhy také řádně projednal vládní Výbor pro Evropskou unii.

Pokud se na žádném z nich vláda většinově neshodne, mělo by jít přitom spíše o dohodu než o hlasování s těsnou nadpoloviční většinou, bude nutné najít nového kandidáta. ODS udělá všechno pro to, aby se podařilo najít v krátkém čase dohodu přijatelnou pro politické strany i pro vládu.

Uvědomuji si, že k této dohodě musí dojít v řádu hodin a že bychom nejpozději pozítří měli o takovém kandidátovi informovat veřejnost a předložit tuto nominaci ke schválení české vládě.

Ve hře je bezesporu udržení či další oslabení naší pozice v rámci Evropské unie. Chci zabránit tomu, abychom se stali tentokrát zcela oprávněným terčem kritiky evropských politiků a institucí. Politici v České republice se musí dohodnout a neprohlubovat obraz nestabilního politického prostředí jak pro veřejnost doma, tak pro zahraniční pozorovatele.

ODS celý víkend respektovala politické dohody a korektně hledala shodu o nominaci eurokomisaře – bez názorových obratů a účelových mediálních úniků. Budeme tak pokračovat i nadále a žádáme o podobný přístup všechny ostatní aktéry politických jednání i média. Mediální spekulace uplynulých dnů by neměly bránit ani tomu vrátit se ke jménům, která se při jednáních již objevila.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS, zpravy.ods.cz, 9. listopadu 2009