Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[09.11.2009]

Mirek Topolánek

Brífink k jednání o českém eurokomisaři

Respektuji, že vláda dnes o eurokomisaři nerozhodla. Už dopoledne jsem naznačil, že rozhodnutí těsnou většinou by mohlo do budoucna způsobit spíše problémy. Měli bychom usilovat o vyvážené řešení, které bude přijatelné pro všechny.

Osobně se přimlouvám za to, aby volba eurokomisaře českou politickou scénu nerozdělovala, ale spíše přispěla ke zklidnění a stabilizaci poměrů, i když tomu dosavadní průběh a mediální spekulace nenasvědčovaly.

ODS udělá všechno pro to, aby se podařilo najít v krátkém čase dohodu přijatelnou pro politické strany i pro vládu.

Jednání o nominaci Jana Fischera vycházela z jeho vlastního zájmu. ODS již při jednáních zdůrazňovala, že je nutné najít na jeho místo takovou náhradu, která by neohrozila akceschopnost vlády a tím pádem správu České republiky do řádných parlamentních voleb v příštím roce.

Nyní tedy máme možnost se v řádu hodin dohodnout tak, aby v nejlepším případě už zítra a nejpozději do středy byl jasný kandidát na komisaře, kterého vláda převážnou většinou schválí. Měli bychom zabránit další kritice z řad evropských politiků. Nemůžeme si dovolit, aby Česká republika byla vnímána dál jako nestabilní země, kde se politici nedokážou mezi sebou domluvit.

Žádáme proto o klidný přístup a shodu bez názorových obratů a účelových mediálních úniků, které významně komplikují dohodu a dostávají nás ve vyjednávání na začátek. Stejně tak prosíme média, aby o kandidátovi nespekulovala, neptala se na mezidohody a vyčkala na konečné stanovisko, které společně veřejně oznámíme. K otázce jmen kandidátů uvádím pouze, že nevylučuji ani jednání o jménech, která se v uplynulých dnech už objevila.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS



příloha: pdf brifink-mirka-topolank-k-eurokomisari-2009-11-09.mp3 (2766 kB)

zpravy.ods.cz, 9. listopadu 2009