Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[03.11.2009]

ODS

Vyjádření k verdiktu Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě

Padla poslední překážka před podpisem Lisabonské smlouvy prezidentem republiky. Věříme, že se teď podaří ratifikaci i v České republice dokončit v řádu dnů. Není možné přesně odhadnout, co bude pro naše postavení znamenat prodloužení ratifikace a vynucení výjimky z Charty základních práv Evropské unie.

Schválení této výjimky může být pro Českou republiku pozitivní. Znamená spíše zjednodušení podmínek. Nebudeme tak vázáni k naplňování rozsáhlých sociálních práv třetí generace. Jde například o zvýšení ochrany zaměstnanců v případě propouštění, vyšší nároky na sociální zabezpečení či podmínky kolektivního vyjednávání.

Je smutné, že v době, kdy se vyjednávalo o Lisabonské smlouvě, tak nikdo kromě nás tuto výjimku neprosazoval. Ani koaliční partneři ani klíčoví ústavní činitelé. Byli jsme tak vlastně jediní, kdo se za takovou výjimku přimlouval a bojoval. Pozoruhodný byl ale další veletoč Jiřího Paroubka. Ten nejprve trochu naběhl na mediální argument Benešových dekretů a postavil se opatrně za výjimku. V pátek potom nejen změnil názor, ale navíc zaútočil proti vládě Jana Fischera, v které dva z představitelů nominovaných sociální demokracií tuto výjimku vyjednávali.

Klíčové je, že se Česká republika tímto znovu staví k pevnému spojenectví se zeměmi Evropské unie. Potvrzujeme tak naše jasné směrování na západ. Od začátku jsme upozorňovali, že případné odmítnutí Lisabonské smlouvy se všemi jejími negativy by mohlo do budoucna naopak posílit vazby na východ a přerušení kontinuity zahraniční politiky posledních 20 let.

Mirek Topolánek, předseda ODS

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf mirek-topolanek-na-tk-2009-11-03.mp3 (2620 kB)

zpravy.ods.cz, 3. listopadu 2009