Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[30.10.2009]

ODS

Do soutěže "Co pro mě znamená svoboda" přišlo 89 prací

Symbolických 89 prací od studentů středních škol přišlo do dnešního dne do soutěže s názvem "Co pro mě znamená svoboda". Středoškoláci se ve svých esejích zamýšlejí nad vývojem české společnosti 20 let od klíčových událostí roku 1989. Kuriózní práce přišla ze 7.A gymnázia Nymburk od údajného studenta Jiřího Paroubka.

Studenti ve svých esejích popisují nejrůznější témata, která se týkají dvacetiletého výročí a demokracie. Je to například svobodné cestování, svoboda slova, "Několik vět", práce médií, totalita, zamezení návratu komunismu nebo krize demokracie.

"Nestačí pouze jít k volbám, důležitý je zvýšený zájem o věci veřejné a schopnost dát najevo svůj názor inteligentní cestou," píše například ve své eseji Jakub V..

"Jsem ráda, že jsem se narodila a žiji už v demokratickém státě. Totalitní režim bych na vlastní kůži poznat nechtěla, takže doufám, že zůstane v živé představě už jen naší staré generaci," popisuje Markéta I..

"Z mého pohledu jsem ráda, že žiji v době, kdy média můžou kritizovat, kdy neexistuje jen jeden názor, kdy média dokazují, že žijeme v zemi kde vládne svoboda," píše Tereza L..

Kuriozitou je práce, která přišla podepsaná jménem Jiří Paroubek. "Pochybujeme, že by to psal někdo s takovým jménem, ale musíme uznat, že je to velmi zajímavé a rozumné zamyšlení," říká vedoucí mediální sekce ODS Martin Kupka. V "Paroubkově" práci se pisatel zamýšlí nad svobodou pohledem pracujícího člověka:

"Jednou jsem tak seděl s jedním svým dobrým přítelem nad půllitrem dobře vychlazené chlouby českého národa. Vysvětloval mi, proč nemá rád milovaného (i když každým dnem méně) amerického prezidenta. Je to člověk (ten můj známý), pro kterého je svoboda symbolem společnosti, budoucnosti, kultury… ,Když položíš žábu do vařící vody, vyskočí. Když ji ale dáš do vlažné vody a budeš postupně zvyšovat teplotu, dobrovolně se uvaří.’ A tak si říkám: ,Poznám, když budu o svobodu přicházet, nebo dopadnu jako ta žába?’," píše údajný Paroubek.

Soutěže se mohou do pátku 6. listopadu zúčastnit studenti všech středních škol, včetně víceletých gymnázií. Eseje v rozsahu 2 až 5 stran A4 běžným písmem o velikosti 12 b. s jednoduchým řádkováním mohou studenti posílat na adresu svoboda@ods.cz. Vítěz dostane netbook a společně s dalšími vybranými se zúčastní 17. listopadu celodenního programu týkajícího se 20. výročí od sametové revoluce.

Martin Kupka, vedoucí mediální sekce HK ODS



příloha: pdf j-p-_co-pro-me-znamena-svoboda.pdf (49 kB)

zpravy.ods.cz, 30. října 2009