Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[23.10.2009]

Mirek Topolánek

Příští protiraketový systém v ČR bude v rámci NATO

Energetická bezpečnost, východní partnerství, situace na západním Balkáně a spolupráce České republiky se Spojenými státy na protiraketové obraně. To byla hlavní témata více než půlhodinového bilaterálního jednání mezi viceprezidentem USA Joe Bidenem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

"Američani ustoupili od výstavby radarové základny nikoli jenom proto, že je u nás chaos a nestabilita, ale také proto, že mají jiné technické řešení," řekl po schůzce Topolánek. Podle něj nejsou pro USA hrozbou rakety dlouhého doletu, proti kterým měl být postaven radar na českém území, ale rakety středního a krátkého doletu.

"To, co u nás nakonec bude, závisí na rozhodnutí NATO, nebude to americká základna, ale ať to bude cokoliv, bude to centrum euroatlantické aliance. V tomto smyslu i obavy obyvatel nebudou tak protiamericky zamířené, jako tomu bylo minule," dodal předseda ODS.

Řeč také byla o plánu české vlády, která má zájem na odkoupení podílu v ropovodu TAL, prostřednictvím kterého proudí do Evropy ropa z italského Terstu. "Od roku 2006 je to jedna z věcí, kterou jsme prosazovali," dodal bývalý premiér. Majetkový podíl na ropovodu může České republice v případě ropné krize zajistit dostatek zásob.

K tématu energetiky viceprezident Biden mluvil s šéfem ODS Topolánkem také o americké firmě Westinghouse, která by se měla účastnit tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Došlo také na téma spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy v oblasti vědy a výzkumu. Biden Topolánka ujistil, že Američané počítají s možným dalším využitím českých kapacit.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS, zpravy.ods.cz, 23. října 2009