Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[21.10.2009]

ODS

Tiskové prohlášení k prioritám vlády Jana Fischera a projednání státního rozpočtu na rok 2010

Dnešní vystoupení Jana Fischera, kdy představil své priority na dalších sedm měsíců, přijímáme jako realistický pohled na další působení jeho vlády.

Jan Fischer ukázal, že stojí rovnýma nohama na zemi. Představil střídmý pohled na možné cíle vlády.

Nevyčítal bych mu dokonce ani jistou nekonkrétnost jeho priorit. Jiný než obecný pohled by za současné situace mohl ve sněmovně jedině narazit. To je konečně největší nebezpečí Fischerovy vlády. Najde mnohem snáz oporu při obecné deklaraci postoje, než při řešení konkrétních problémů.

Přál bych si proto, aby jeho dnešní slovo zároveň obsahovalo ujištění, že se razantně postaví proti jakýmkoli postranním snahám upravovat dílčími zásahy už jednou schválené vládní návrhy, jak tomu může být v případě Janotova balíčku a státního rozpočtu.

Varoval bych před vznikem dvou vlád. Té jedné, která bude sedět ve Strakově akademii, vlády Jana Fischera, a té druhé, nazvěme ji třeba "vláda šrotovného", která bude sedět tady ve sněmovně a bude pomocí poslanecké většiny komunistů, socialistů, případně dalších opravovat Janotův balíček, upravovat rozpočet špatným směrem a skutečně vládnout.

Oceňuji také, že Jan Fischer pojmenoval pravdivě největší problém své vlády – tím bezesporu je čerpání prostředků z evropských fondů. Dovolím si jen připomenout, že hlavní příčinou dnešních problémů je nesmyslný a nepřehledný systém 24 operačních programů, které dopustila poslední vláda ČSSD. Irsko má například jen jeden operační program. O tom, že projednání a schválení operačních programů mělo kvůli stejné vládě roční zpoždění, raději ani nemluvím.

Chtěl bych upozornit na to, že problémy s monitorovacím systémem trvají. S jistou nadsázkou bych řekl, že pokud vláda přijme doporučení současného ministra pro místní rozvoj, aby se v roce 2014 zabývala monitorovacím systémem dalšího financování strukturálních fondů, tak budeme mít ten systém, který neprošel řádným výběrovým řízením, který je připomínkován Evropskou komisí celkem dvacet let.

 

Připojím ještě několik poznámek k jednotlivým prioritám:

 

  • K evropské politice: Jsem přesvědčen, že by vláda neměla se stranami pouze dojednávat jméno českého eurokomisaře, ale také oblast, o kterou bychom měli usilovat. Vláda by neměla ve výsledku navrhnout kandidáta, kterého nebudou schopny nejsilnější politické strany akceptovat. Domnívám se, že tím jasně dáváme najevo, že některé návrhy pro nás nejsou přijatelné a myslíme si, že vláda nemůže nepřihlížet ke stanovisku nejsilnější strany.
  • K systémovým změnám: Do přípravy nutných změn v oblasti daní a mandatorních výdajů by měli být zapojeni i experti jednotlivých politických stran. Měla by vzniknout jednotlivá variantní řešení, která po volbách bude mít vítězná strana předpřipravená. Pokud se na těchto řešeních bude sama podílet, zkrátí to nutný čas při přípravě rozpočtu na rok 2011. Jsem přesvědčen, že na základě dobré zkušenosti s Národní ekonomickou radou vlády by bylo užitečné v této aktivitě pokračovat.
  • Mezi zákony, které by měla vláda premiéra Fischera prosadit, je rozumná změna loterijního zákona a právní opora jednotného inkasního místa.
  • K energetické koncepci: Vítáme, že Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo a předložilo návrh energetické koncepce k diskusi. Současná vláda ale nemá mandát k tomu, aby klíčový dokument pro další energetické směřování státu přijala.

 

Tolik komentář k prioritám vlády.

 

Ještě otevřu téma projednání státního rozpočtu na příští rok:

Pondělní jednání výkonné rady jasně řeklo, že ODS chce podpořit návrh státního rozpočtu v prvním čtení, to znamená základní parametry rozpočtu. Zároveň nepodpoříme individuální pozměňovací návrhy – tzv. dělení medvěda.

Striktně odmítáme navrhované zásahy ČSSD, KDU-ČSL a KSCM, které znamenají plíživou likvidaci schváleného Janotova balíčku. Odmítáme návrhy ČSSD na zvýšení prostředků okamžité spotřeby na úkor investic.

V tomto funkčním období musíme prosazovat zejména koncept odložené spotřeby. Jsme proto připraveni uvažovat například o takových změnách rozpočtu, které budou znamenat zvýšení výdajů do výzkumu a vzdělávání. Rozpočet také nesmí ohrozit možnosti čerpání Evropských fondů zkrácením prostředků pro kofinancování projektů.

Mirek Topolánek, předseda ODS

 


multimediální záznam záznam tiskové konference ODS:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf mirek-topolanek-k-vlade-a-rozpoctu-2009-10-21.mp3 (3381 kB)

zpravy.ods.cz, 21. října 2009