Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[20.10.2009]

Mirek Topolánek

Poznámka k návštěvě viceprezidenta USA Joe Bidena

Návštěva viceprezidenta Spojených států amerických Joe Bidena je spíše uklidňující, než že by řešila nějaký konkrétní problém. Hlavním cílem je podle všeho vysvětlení změn strategie prezidenta Baracka Obamy vůči střední a východní Evropě. V zájmu České republiky je, aby se podařilo projednat několik témat:

Zaprvé by viceprezident Joe Biden měl jasně vysvětlit důvody, které Obamovu administrativu vedly k rozhodnutí, že USA radar v České republice nepostaví. Zatím se nabízelo vysvětlení, že důvodem může být změněná zahraničně-bezpečnostní strategie prezidenta Baracka Obamy, jiná alternativa technického řešení protiraketové obrany či politická nestabilita v České republice.

Zapojení Spojených států amerických ve střední a východní Evropě je klíčové pro budoucí vývoj v oblasti. Současné jednostranné kroky americké administrativy vůči Rusku vyvolávají otázky, zda Spojené státy neustupují z oblasti střední a východní Evropy výměnou za lepší vztahy s Moskvou.

Zadruhé by měla pokračovat jednání o dokončení doprovodné smlouvy, která provázela původní plán USA postavit na našem území radarovou základnu. Na mysli mám smlouvy, které navazují na strategické partnerství v oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání.

Zatřetí bychom se neměli vzdát spolupráce se Spojenými státy. Měli bychom s Američany začít vyjednávat o jiném typu spolupráce ve vojenské, obranné a bezpečnostní oblasti.

Kromě těchto tří hlavních témat očekáváme od amerického viceprezidenta, že prozradí jméno nového amerického velvyslance, který zatím v České republice chybí.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS, zpravy.ods.cz, 20. října 2009