Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[12.10.2009]

ODS

ODS chce zastavit zneužívání krajských prostředků na prezentaci politiků ČSSD

ODS navrhuje Zastupitelstvu Středočeského kraje ustavení Redakční rady, která bude dohlížet na obsahovou vyváženost a kvalitu tiskovin vydávaných Středočeským krajem. "Reagujeme tak na vloženou inzerci v denících a na podobu Středočeského magazínu. Jde o opakované zneužití veřejných prostředků k vlastní prezentaci vedení kraje a hejtmana. Kraj přitom informační povinnost vůči občanům kraje, kterou ukládá i zákon o krajích, neplní," argumentuje místopředseda ODS a krajský zastupitel Petr Bendl.

V nákladné celostránkové inzerci v denících i v novém Středočeském magazínu, který v nedávné době kraj distribuoval do středočeských domácností, se objevují převážně samoúčelná sdělení zdůrazňující přednosti a úspěchy hejtmana či členů krajské rady. Bez jakéhokoli prostoru pro odpověď či polemiku přinášejí tyto materiály nepodložené a demagogické útoky na předchozí vedení kraje. Materiály jsou navíc zpracovány v nízké literární i grafické kvalitě.

Z povahy věci a zdroje prostředků pro vydávání těchto materiálů by mělo jít o komunikační nástroje veřejné služby. V takovém případě je ale nezbytné zachovávat elementární vyváženost názorů, co největší objektivitu a věcnost sdělení. "Materiály Středočeského kraje vydávané v posledních 10 měsících ve všech těchto rovinách prokazatelně selhávají. Stávají se prostředkem prezentace, která nemá v ČR od roku 1989 obdobu," zdůrazňuje Petr Bendl.

Zásadní pokles kvality zaznamenala bohužel i oficiální internetová prezentace Středočeského kraje. Zatímco před listopadem 2008 bylo možné najít na domovské stránce až pět nových aktualit týdně, v současné době dochází k aktualizaci spíše sporadicky. Například v červenci se na titulní stránce objevily jen 4 aktuality a v srpnu dokonce jen jedna. Tato forma komunikace musí hrát přitom v moderním a otevřeném úřadu významnou roli. Průměrná návštěvnost internetových stránek dosahovala před listopadem 2008 ve všedních dnech až počtu 1800 unikátních návštěvníků. V současné době je možné konstatovat, že kraj na tuto formu komunikace v kvalitní podobě a s trvale aktualizovaným obsahem fakticky rezignoval.

Jedinou obranou před nevyváženým a neprofesionálně zpracovaným obsahem jednotlivých informačních nástrojů Středočeského kraje je ustavení funkčního orgánu, který bude dohlížet nad obsahem jednotlivých periodik, dalších tiskovin i internetových stránek, na jejich kvalitu a aktuálnost zpracování. Podílet se bude rovněž na dlouhodobém koncepčním rozvoji komunikace Středočeského kraje.

Klub zastupitelů ODS navrhuje, aby byla ze všech uvedených důvodů ustavena Redakční rada Středočeského kraje. Její složení by mělo co nejpřesněji odpovídat zastoupení jednotlivých politických stran v krajském zastupitelstvu, aby byly vytvořeny podmínky pro co největší vyváženost obsahu budoucích komunikačních počinů Středočeského kraje. "Chceme, aby co největší podíl v Redakční radě Středočeského kraje měli odborníci nominovaní jednotlivými stranami," doplnil Petr Bendl.

zpravy.ods.cz, 12. října 2009