Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[09.10.2009]

ODS

Testem druhé Fischerovy vlády bude schvalování rozpočtu

Předseda ODS Mirek Topolánek se dnes zúčastnil schůzky zástupců demokratických parlamentních stran s premiérem Janem Fischerem. V Kramářově vile se shodli, že hlasování o důvěře ve sněmovně nebude. Personální požadavky lídři stran na schůzce nevznášeli.

Mirek Topolánek po jednání řekl: "My jsme fakticky prezentovali tu naši pozici včera na tiskové konferenci v Albatrosu, na tom se nic nezměnilo. Já jsem prezentoval tento postoj možná ještě s tím, jakým způsobem dojít k mandátu té vlády navíc. Měl jsem pocit, že si všichni uvědomujeme nestandardnost té situace a to, jak může být v budoucnu vnímána jako precedent, to znamená, všichni jsme veskrze vystupovali velmi pozitivně. Uvidíme, jak dlouhé to bude speciálně v Poslanecké sněmovně.

Já se domnívám, že k projektu, ke kterému není alternativa a k této vládě v dané chvíli není alternativa vlády politické, tak jsme se nakonec shodli, že to hlasování o důvěře je víceméně formální. Kdyby proběhlo ve sněmovně hlasování o důvěře, tak je tam, a teď budu trochu žertovat, velké riziko, že by ho nakonec tato jediná alternativa nemusela dostat.

To znamená, druhá Fischerova vláda bude mít mandát daný možná na širší základně subjektů, které reprezentují představitelé dnešní schůzky. Nicméně nebude mít klasickou důvěru. Shodujeme se na tom, že prvním testem vlády a fakticky hlasováním o důvěře bude schvalování rozpočtu.

Naše požadavky na programové vybavení této vlády si myslím, že byly hodně nadstranické, řešení problémů, které v dané chvíli nesnesou odkladu, ať už je to v exekutivní nebo v legislativní podobě. Personální požadavky jsme nevznášeli."




příloha: pdf statement-mirka-topolanka-po-jednani-2009-10-09.mp3 (1666 kB)

zpravy.ods.cz, 9. října 2009