Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[08.10.2009]

ODS

Postoj ODS k dalšímu působení vlády Jana Fischera

Zítřejším dnem končí dosavadní mandát první vlády Jana Fischera. Ta vznikla jako jediné řešení situace, do níž přivedl Českou republiku na jaře letošního roku Jiří Paroubek. Inicioval odvolání předchozí vlády, neměl připravené jiné řešení a nebyl připraven ani ochoten převzít vládní odpovědnost.

První vláda Jana Fischera dostala důvěru, aby dokončila české předsednictví a dovedla zemi k předčasným volbám. Fischerův kabinet přes dílčí výhrady svůj první úkol splnil. Situace v Poslanecké sněmovně nyní neumožňuje pro dalších 8 měsíců jiné řešení než prodloužení mandátu Janu Fischerovi.

Tato druhá Fischerova vláda musí mít přesně určený program, musí naplno fungovat a být odpovědná při běžných exekutivních úkolech. Občanští demokraté proto pokládají za důležité pro stabilitu České republiky, aby obnovený mandát vlády vycházel z dohody všech demokratických parlamentních stran.

Druhá vláda Jana Fischera by proto například měla udělat 6 následujících kroků:

  1. Vláda by měla prosadit návrh státního rozpočtu na rok 2010 v souladu se schváleným "balíčkem" protischodkových opatření a měla by začít připravovat návrh státního rozpočtu na rok 2011.

  2. Vláda by měla zajistit co nejefektivnější čerpání prostředků Evropské unie pro období 2010 až 2013 a v tomto smyslu by měla navrhnout případné změny. Měla by dále zahájit práce na přípravě čerpání z evropských fondů pro období 2014 až 2020 s cílem vytvořit maximálně 5 operačních programů.

  3. Vláda by měla připravit a předložit ke schválení legislativní návrhy, které mohou být přijaty v obecné shodě tak, aby nevyvolávaly konfliktní projednávání ve Sněmovně.

  4. Vláda by měla navrhnout a realizovat nezbytná protikrizová opatření v klíčových oblastech jako je zdravotnictví či zaměstnanost (Je potřebné vytvořit například lepší prostor pro zkrácenou pracovní dobu.).

  5. Vláda by měla dokončit elektronizaci veřejné správy jako základního protikorupčního opatření (dokončení poslední fáze projektu CzechPoint, rozběhnutí datových schránek).

  6. Vláda by měla připravit návrh redukce státní správy a zvážit v souvislosti s potřebou úspory státních výdajů zrušení úseku ministra pro evropské záležitosti.

 

Nedovedeme si představit, že by druhá vláda Jana Fischera v poměrně dlouhém období neřešila také řadu konkrétních problémů, jako je například situace na železnici, prodej Českých aerolinií či rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Toto nejsou podmínky pro toleranci druhé vlády Jana Fischera. Občanská demokratická strana naznačuje problémy a úkoly, s nimiž by se musela vyrovnat jakákoli vláda v následujících osmi měsících.

Občanští demokraté jsou připraveni v současné politické a hospodářské situaci České republiky druhou vládu Jana Fischera tolerovat.

 


multimediální záznam záznam tiskové konference:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf 091008-tk-druha-fischerova-vlada.pdf (91 kB)

zpravy.ods.cz, 8. října 2009