Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[05.10.2009]

ODS

Občanští demokraté jsou ochotni podpořit Fischerovu vládu

ODS dnes večer jednala spolu s demokratickými parlamentními stranami, které původně nepodporovaly vládu Jana Fischera – KDU-ČSL a TOP 09. Předsedové stran se shodli, že jsou za některých podmínek ochotni pokračování Fischerovy vlády do květnových voleb umožnit.

"Všechny tři strany mají několik společných priorit, které mohou být vtěleny do dokumentu, který bude vláda předkládat sněmovně. Všichni tři jsme seděli ve vládě, která úspěšně dokončila a projednala občanský zákoník. Myslím, že se shodujeme na tom, že by měl být v parlamentě předložen," řekl po schůzce novinářům předseda ODS Mirek Topolánek.

Další otázkou, nad kterou se předseda ODS Mirek Topolánek s šéfem KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a Karlem Schwarzenbergem z TOP 09 shodli, jsou protikorupční opatření. Je to například dokončení e-governmentu, regulace hazardu a další spojovací prvky. "Každá strana bude specifikovat svoje priority, které chceme, aby ta vláda následujících osm měsíců naplňovala," dodal předseda ODS.

Na dnešní jednání demokratických parlamentních stran o mandátu Fischerovy vlády šéf občanských demokratů zval i předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a úřadujícího šéfa Strany zelených Ondřeje Lišku. Oba takový formát jednání odmítli a tím pádem nepřišel ani pozvaný předseda vlády Jan Fischer.

Premiér nakonec pozval na pátek všechny předsedy parlamentních stran, jejichž poslanci podpořili vládní rozpočtový balíček, ke společnému jednání do Kramářovy vily. ODS se této schůzky ráda zúčastní a věří, že se dostaví i strany,které dnešní jednání odmítly.

Podle ODS jednání o mandátu Fischerovy vlády má proběhnout ze tří důvodů. Z důvodu časového, jelikož mandát vlády vyprší fakticky 10. října, kdy měly být parlamentní volby. Z důvodu věcného protože kabinet musí mít jasný cíl, jaké exekutivní, legislativní a personální změny může udělat.

Třetím důvodem je podle občanských demokratů důvod politický. Vláda dostala důvěru poslanců jako úřednická a nestranická. Proto je nyní potřeba, aby politici určili, jak má dále fungovat nadstranicky. Je důležité zabránit, aby nestranický kabinet nebyl nástrojem pro stranickou politiku.




příloha: pdf predsedove-ods-kdu-top-po-schuzce-2009-10-05.mp3 (3787 kB)

zpravy.ods.cz, 5. října 2009