Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[01.10.2009]

ODS

ODS odmítá politizaci Ministerstva vnitra

Včerejším rozhodnutím ministr vnitra Martin Pecina fakticky odvolal náměstka pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví Zdeňka Zajíčka. ODS považuje tento krok za překročení mandátu úřednické vlády. Martin Pecina politizuje resort ministerstva vnitra podle pokynů a zájmů Jiřího Paroubka a jeho ČSSD.

"Zásadně odmítáme takovou politizaci výkonu funkce ministra úřednické vlády. Pokládáme ji za vážné porušení principů fungování úřednické vlády, které poškozuje současnou křehkou politickou stabilitu v zemi," zhodnotil postup ministra Peciny předseda ODS Mirek Topolánek.

Za nejvážnější ODS pokládá fakt, že svými politickými kroky Martin Pecina ohrožuje klíčové projekty resortu – reformu policie a elektronizaci veřejné správy. V obou případech přitom veřejnost zaznamenala v uplynulých 3 letech viditelný pozitivní posun. V oblasti informatiky došlo k nejvýraznějším změnám za posledních 10 let vlád v České republice.

"Negativní dopady působení Martina Peciny ve funkci ministra vnitra pokládáme za tak závažné, že o nich ještě dnes bude jednat grémium ODS. Zvažovat budeme požadavek na okamžité odvolání ministra vnitra Martina Peciny. Hlavní důvody pro tento krok je ministrova nekompetentnost, porušování zákonů, politizace resortu", zdůvodnil Topolánek.

I neúplný výčet personálních opatření ministra Peciny svědčí podle místopředsedy ODS Ivana Langera o tom, že jistě bez souhlasu předsedy vlády obrací svěřený resort nekompetentně naruby. "Jsem přesvědčen, že se jedná o politické zadání k likvidaci odborníků, kteří měli a mají velkou autoritu a důvěru nejen politiků napříč politickým spektrem, ale také odborné obce a veřejnosti," dodává Langer.

"Ministrovo rozdělení kompetencí a sekcí je především útokem na všechny zmíněné projekty. Bez úzkého spojení úseků veřejné správy, legislativy archivnictví a informatiky v jedné sekci, nebude možné projekty efektivně řídit a dokončit. Všechny projekty v oblasti modernizace veřejné správy jsou totiž vzájemně úzce propojeny a je třeba je koordinovat z jednoho místa," zhodnotil postup ministra Peciny Zdeněk Zajíček.

Zajíček chce svou rezignací také umožnit ponechat celý civilně správní úsek ministerstva v kompetenci nového náměstka Richarda Nouzy.




příloha: pdf 2009-10-01-briefing-k-odvolani-zdenka-zajicka.mp3 (14281 kB)

zpravy.ods.cz, 1. října 2009