Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[29.09.2009]

Mirek Topolánek

Svou další kariéru spojím s osudem Lisabonské smlouvy

Předseda ODS Mirek Topolánek dnes po jednání s předsedou Evropské komise José M. Barrosem novinářům řekl, že je pro něj důležité, aby prezident podepsal Lisabonskou smlouvu. Jinak odejde z politiky.

Myslím si, že je celkem evidentní, o co teď jde. Pokud bude podána ústavní stížnost, tak ještě Ústavní soud teoreticky může rozhodnout v takové době, kdy by po případném pozitivním irském referendu prezident mohl podepsat ratifikaci Lisabonské smlouvy, která byla schválena v Parlamentu.

Pokud by měla přijít nějaká opakovaná stížnost, a my bychom ten termín nestihli, tak se vystavujeme vážnému riziku, že Česká republika nebude mít komisaře. Myslím si, že to poselství z dnešního jednání s předsedou Evropské komise je celkem jasné. Pokud nebude ratifikována Lisabonská smlouva, a v případě irského ano a díky nepodpisu českého prezidenta, tak bude redukována Evropská komise.

Nepochybně názor 26 zemí Evropské unie bez České republiky bude, aby byla redukována právě o Českou republiku. A i kdyby náhodou procedurálně toto neprošlo, kdyby se o tom mělo hlasovat jednomyslně a Češi byli proti, tak Evropský parlament nepochybně českého eurokomisaře neschválí.

Vystavovat se takovému riziku je nesmyslné. Budu apelovat na senátory, aby opakovanou stížnost nepodávali. Připadá mi to nesmyslné a v dané situaci opravdu nás tito lidé dostávají do velké izolace. Musím říct, že tak, jak jsem spojil svou politickou kariéru s ratifikací Lisabonské smlouvy v obou komorách Parlamentu, a bylo to pro mě jako předsedu strany, která měla výhrady, velmi složité, tak i svoji další politickou kariéru míním spojit s tímto krokem, protože si nemíním vzít na odpovědnost, že by Česká republika byla bez komisaře.

 

Mirek Topolánek
předseda ODS


 


multimediální záznam videoreportáž z Bruselu:
audiozáznam | videozáznam: rychlé připojení, pomalé připojení



příloha: pdf 2009-09-29-Topolanek-Barroso.mp3 (2264 kB)

zpravy.ods.cz, 29. září 2009