Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[21.09.2009]

ODS

ODS trvá na úsporách státu místo pouhého zvyšování daní

ODS považuje za problematický nepoměr mezi opatřeními na straně příjmů a výdajů ve vládou schváleném návrhu úsporných opatření státního rozpočtu. Poměr mezi zvyšováním daní a redukcí výdajů je 2:1. Původní představa ministra financí, kterou prezentoval ve svém dopise předsedovi ODS 1. září, byl vyvážený 1:1.

"Navýšení daní, které je navrhováno o více než 50 miliard korun, je nejmasivnější navýšení daní v České republice za posledních deset let. Obáváme se tedy, že tento rozpočet se nedá označit za protikrizový. Očekáváme-li zastavení ekonomické recese a určité mírné náznaky růstu v příštím roce, tak to poslední, co česká ekonomika potřebuje, je plošné zvyšování daní," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

ODS se obává, že vládou schválený balíček opatření vytváří prostor pro další navyšování výdajů ve výši cca 15 mld. Kč. "Návrhy deklarované především ČSSD signalizují, že ČSSD by chtěla tohoto prostoru využít. Potom by poměr mezi opatřeními na příjmové a výdajové straně byl cca 5:1, což by v podstatě znamenalo opatření spočívající pouze ve zvyšování daní," říká ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

ODS má alternativní návrh redukce deficitu státního rozpočtu pro rok 2010. Ten by představoval snížení deficitu na 165,6 miliard Kč, přičemž opatření na příjmové straně by představovala zvýšení příjmu o 33,5 miliard Kč a na výdajové straně redukci výdajů 31 miliard Kč.

Občanští demokraté jsou i přes výhrady připraveni kvůli hrozícím krizovým scénářům v podobě rozpočtového provizoria ustoupit a Janotův "úsporný" balíček přijmout. "Jsme připraveni tento návrh podpořit, ale je jednoznačné, že v Poslanecké sněmovně se z tohoto návrhu nesmí stát trhací kalendář," dodává místopředseda ODS Petr Nečas.



příloha: pdf dopis_e-janota_0909.pdf (415 kB)

zpravy.ods.cz, 21. září 2009