Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Miroslava Němcová

[10.09.2009]

Miroslava Němcová

Prohlášení k jednání Ústavního soudu

Ústavní soud se zabývá stížností poslance Miloše Melčáka, jejíž podstatou je změna ústavy, která má umožnit konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

Poslaneckou sněmovnu na tomto jednání zastupuje místopředseda Lubomír Zaorálek.

V úvodní části jednání Ústavního soudu místopředseda sněmovny rozšířil původně zaslané stanovisko nejvyšších ústavních činitelů (prezidenta republiky, předsedů obou komor Parlamentu a předsedy vlády), na němž se shodli na svém jednání před několika dny. S respektem k této dohodě bylo odesláno řádnou cestou stanovisko Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Vystoupení místopředsedy PS PČR Lubomíra Zaorálka bylo zčásti jeho osobním stanoviskem a domnívám se tedy, že nebylo možno je prezentovat jako stanovisko celé sněmovny.

Za závažné pochybení však považuji vystoupení místopředsedy PS PČR Lubomíra Zaorálka během závěrečných slov na veřejném jednání Ústavního soudu.

Argumentace o tom, že "principy je třeba ctít, ale že na ně nebylo dost času", odmítám. Zejména proto, že časový tlak nastal v situaci, kdy zástupci ČSSD včetně Lubomíra Zaorálka a některých dalších poslanců tuto časovou krizi způsobili a nyní se na ni vymlouvají. Základním principem, který má zvolená politická reprezentace hájit, je minimalizace rizik, která mohou destabilizovat situaci v České republice. A to jak ústavně právních tak bezpečnostních či ekonomických.

Z toho důvodu odmítám zjednodušenou argumentaci krizí politickou, která se týká svržení vlády. Ten, kdo takovou krizi způsobil, nese za daný stav primární odpovědnost.

Shodné je to s argumentací krizí ekonomickou. O její hrozbě jsme měli jako zákonodárci dostatek informací v době, kdy ČSSD svrhla vládu. Ovšem ČSSD na její řešení nebyla připravena, nebrala na ni žádný ohled.

Nesouhlasím v žádném případě s příměrem "když se kácí les, padají třísky." Tak zákonodárce v žádném případě postupovat nesmí. Tímto příměrem místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek napadl základní funkci demokratického státu. Respekt k právu, víru ve spravedlnost.

Pro napadený zákon, který je předmětem jednání Ústavního soudu, jsem nehlasovala. Přijala jsem však rozhodnutí většiny, a jsem si jista, že další destabilizace naší zemi nevratně poškodí. Proto považuji uskutečnění předčasných voleb v co nejkratší době za nejvhodnější řešení.

Miroslava Němcová, místopředsedkyně PČR, zpravy.ods.cz, 10. září 2009