Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[08.09.2009]

ODS

ODS vyzývá hejtmany, aby nebránili konkurenci na železnici

Lepší služby pro cestující, modernější vlaky, více pracovních míst a menší zatížení veřejných financí. Tomu brání v současnosti sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří odmítají vstup konkurence na železnici. Důležitý předpoklad pro vstup konkurenčních dopravců na regionální tratě vláda schválila v podobě desetileté garance spolufinancování regionální železniční dopravy ze státního rozpočtu.

"ODS podporuje otevírání trhu v železniční dopravě. Vyzýváme hejtmany, aby přehodnotili negativní postoj k vypisování výběrových řízení na obsluhu regionálních tratí. Právě v době hospodářské krize může otevření trhu přinést úsporu veřejných prostředků, soukromé investice do zkvalitnění vozového parku a další rozvoj služeb pro cestující," říká místopředseda ODS Petr Bendl.

Ministerstvo dopravy dokončilo všechna jednání pro průhledný systém financování veřejné železniční dopravy, který posvětila minulý týden vláda. Přijatý model je jasnou strategií na příštích deset let. Způsob dlouhodobého závazku spolufinancování otevírá možnost vstupu nezávislých dopravců na trh. Ministerstvo dopravy připravuje mechanismus soutěží na rychlíkovou dopravu. V souladu s rozhodnutím Ministerstva dopravy chce i ODS tento železniční trh otevřít v příštích deseti letech v rozsahu až do 75 procent.

"Tvrdit, že krajům nebyla předložena žádná relevantní nabídka, jak řekl minulý týden zástupce Asociace krajů a pardubický hejtman Martínek, to je pouze výmluva. Jak by mohly být nějaké nabídky na obsluhu krajů podány, když nebyly vypsány žádné relevantní soutěže (s výjimkou několika soutěží na izolované tratě)?" ptá se Petr Bendl.

ODS vyzývá kraje, aby se přestaly stavět zády k výběru dopravce soutěží, navíc ve chvíli desetiletého zafixování státního příspěvku a možnosti dlouhodobého plánování dopravy.

"Svým odmítavým postojem by kraje v podstatě zastavily další rozvoj železnice na regionální úrovni," dodal Petr Bendl.

 

zvukový záznam: 2009-09-07-TK-zeleznice.wav (84MB)

zpravy.ods.cz, 8. září 2009