Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Výkonná rada ODS

[07.09.2009]

Výkonná rada ODS

Jsme nadále přesvědčení, že nejlepším řešením jsou volby v plánovaném termínu

Jsme nadále přesvědčení, že nejlepším řešením jsou volby v plánovaném říjnovém termínu.

Budeme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, ať už bude jakékoli.

Jako odpovědní politici jsme připravili řešení i pro případ, že Ústavní soud 10. září dá za pravdu Melčákově stížnosti nebo rozhodnutí odloží.

Tím řešením je schválení ústavního zákona, který ODS prosazovala už v minulosti a který umožní rozpuštění poslanecké sněmovny na základě ústavní většiny poslanců.

Znovu zdůrazňujeme, že je to řešení standardní a dlouhodobé, je plně v souladu s ústavou, neomezuje volnou soutěž politických stran a nedává žádný prostor k pochybnostem.

Podle expertního týmu by v takovém případě mohly být volby 6. a 7. listopadu.

Věříme, že toto řešení podpoří po dnešním večerním jednání nakonec všechny politické strany.

Věřím, že cíl Ústavního soudu je shodný se zájmem naším a zájmem občanů - mít zvolenou Poslaneckou sněmovnu ústavním způsobem s plnohodnotným mandátem. V této souvislosti nestojíme na opačném pólu než Ústavní soud.

Současnou ústavní krizi ODS nezpůsobila. Jejím skutečným začátkem bylo vyslovení nedůvěry vládě. Ti, kteří vládu shodili, neměli připravené žádné řešení pro další měsíce. Současná zmatečná situace je dalším následkem tohoto kroku.

Navzdory různým názorům a politické orientaci pokládáme za nezbytně nutné postupovat v této situaci společně, zodpovědně a zabránit tak negativním dopadům ústavní krize na český politický systém i na hospodářskou situaci státu.

Pro případ voleb, které by se uskutečnily v novém termínu v letošním roce, schválila Výkonná rada ODS i pro tyto volby shodné kandidátní listiny s těmi, které již byly předloženy pro volby v původně plánovaném říjnovém termínu.

ODS se nadále připravuje na volby, které jsou pro demokratické uspořádání státu základním prvkem a představují reálné uplatnění názoru občanů na další politický vývoj v zemi.

Naše země potřebuje silnou vládu, se silným mandátem a kompletní Poslaneckou sněmovnou.



příloha: pdf 2009-09-06-TK-VR.wav (30468 kB)

zpravy.ods.cz, 7. září 2009