Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[04.09.2009]

ODS

Řešení pro nejbližší možný termín voleb

Občanští demokraté pokládají za nejlepší možné řešení volby v plánovaném termínu 9. a 10. října. Pro případ negativního rozhodnutí Ústavního soudu ODS navrhuje schůdné řešení v podobě změny ústavy, která by umožnila uspořádat volby začátkem listopadu. Toto řešení potvrdil i expertní tým.

Řešení spočívá ve využití senátního návrhu změny ústavy, který je již ve sněmovně. Umožňuje seberozpuštění sněmovny na základě rozhodnutí ústavní většiny poslanců. Řeší tím i podobné situace v budoucnosti.

"Většina členů expertní komise se přiklonila k první variantě, protože jsme hledali především trvalé a ústavně konformní řešení, které bude konzervativní, a nikoli rizikové. A je zřejmé, že ta druhá varianta má v sobě riziko zakódované," říká člen expertní komise a náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Návrh ústavní novely říká, že vláda podá demisi, prezident rozpustí sněmovnu a vyhlásí volby, pokud se na tom dohodne minimálně 101 poslanec. Již ve druhém čtení navrhl Marek Benda zvýšení počtu poslanců nutných ke schválení samorozpuštění na 120. Navrhl také, že prezident by v takovém případě volby musel vyhlásit.

"Chceme ještě doplnit okamžitou účinnost zákona a pak úpravu, která stanoví, že v případě, není-li právě zvolený prezident ve chvíli samorozpuštění, pak jej nahradí předseda vlády," říká plzeňský lídr ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Další možný postup v následujících dnech

V úterý 8. září od 14 hodin může proběhnout ve sněmovně jednání o ústavním zákoně. Dva dny poté jedná Ústavní soud. Ve čtvrtek by poslanci mohli ústavní zákon definitivně schválit a v pátek by totéž udělali senátoři. Následuje podpis prezidentem republiky a v pondělí 14. září vychází změna ústavy ve Sbírce zákonů. V úterý by pak sněmovna hlasovala o svém rozpuštění.

Volby můžou proběhnout 6. a 7. listopadu

Po seberozpuštění sněmovny prezident může vyhlásit 22. září volby. Do 7. října by politické strany měly termín podání kandidátních listin příslušným krajským úřadům. Ve čtvrtek 22. října by mohlo proběhnout losování čísel pro kandidující strany. Volby by poté proběhly podle plánu v pátek 6. a v sobotu 7. listopadu.

"Dávali jsme si při zkracování lhůt velký pozor na zachování proporcionality tak, aby to neomezilo volnou soutěž politických stran. Krátili jsme proto čas pro úřednickou administrativu, ale lhůty pro lidi a politické strany jsme maximálně zachovávali," dodává poslanec za ODS Marek Benda.

zpravy.ods.cz, 4. září 2009