Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Mirek Topolánek

[03.09.2009]

Mirek Topolánek

Aktuálně k ŘEŠENÍ ústavní krize

ODS je nadále přesvědčena, že Ústavní soud musí v této věci rozhodnout co nejrychleji. Oceňuji proto přístup všech, kteří se včera sešli u prezidenta republiky a chtějí rychle najít cestu z krize.

Děkuji také expertnímu týmu, který již včera označil za nejschůdnější východisko změnu ústavy. Ta má umožnit rozpuštění Poslanecké sněmovny na základě rozhodnutí ústavní většiny poslanců. Tento návrh je ve sněmovně předložen do třetího čtení. Poslanci by měli projednat a schválit zákon hned v příštím týdnu. ODS pro to udělá maximum.

Otevřeme tak cestu k rychlému vyhlášení nových voleb. A to bez ohledu na konečné rozhodnutí Ústavního soudu. Předejdeme tím také podobným patovým situacím v budoucnosti. Zdůrazňuji, že jde o standardní a dlouhodobý postup, který je v souladu s ústavou a nijak neomezuje volnou soutěž politických stran.

Schválení této změny a na ní navazující kroky nemohou vyvolat ani stín pochybností Ústavního soudu. Místo hazardu a nejistoty dalších ústavních stížností volíme jasné, bezpečné a odpovědné řešení pro všechny.

Zmíněný postup může vést k předčasným volbám 6. a 7. listopadu. Je to samozřejmě varianta náročnější a bezpochyby horší než říjnový termín. Kvůli politické stabilitě v době ekonomické recese jsme připraveni tuto variantu přijmout.

Na tomto východisku se shodují jak zástupci ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Strany zelených, tak zástupci Senátu, Poslanecké sněmovny a také vlády.

Věřím, že toto řešení bude nakonec přijatelné pro všechny subjekty, protože představuje skutečné nejbezpečnější východisko s ústavní krize.

Česká republika si nyní nemůže dovolit další problémy vyvolané napadnutelnými a nejistými návrhy. Uplynulé měsíce letošního roku byly pro nás všechny mimořádně komplikované a náročné.

Chtěl bych poděkovat všem, kteří v těchto dnech pracují na tom, aby volby mohly proběhnout co nejdříve a Česká republika měla silnou vládu, která vyvede zemi z krize.

Ing. Mirek Topolánek, předseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 3. září 2009