Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[01.09.2009]

ODS

Vyjádření ODS k rozhodnutí Ústavního soudu ve věci předčasných říjnových voleb

  • Neodpovědný krok Ústavního soudu přivedl naši zemi do reálné Ústavní krize.

  • Požádal jsem prezidenta republiky, aby hned na zítřek (na 11 hodinu) svolal jednání předsedů poslanecké sněmovny, senátu a vlády ČR a také předsedů parlamentních politických stran. Výsledkem tohoto jednání musí být závazek předsedů poslanecké sněmovny, senátu a vlády, že v nejkratším možném termínu doručí vyjádření Ústavnímu soudu k ústavní stížnosti poslance Melčáka. Tento krok je nezbytný k urychlení jednání Ústavního soudu.

  • Vyzýváme Ústavní soud, aby v zájmu občanů České republiky a stability politického systému rozhodl co nejrychleji o podstatě ústavní stížnosti v řádu dnů.

  • Nepochopitelné je zdůvodnění rozhodnutí Ústavního soudu. To říká, že neexistují okolnosti, které by svědčily o veřejném zájmu pro konání voleb v plánovaném termínu. Jsme pevně přesvědčeni o tom, že je veřejným zájmem mít co nejdříve legitimní vládu vzešlou z řádných voleb. Úkolem takové vlády musí být zvládnout co nejlépe a nejrychleji hospodářskou krizi a celou řadu dalších problémů.

  • Občanská demokratická strana je připravena stejně jako v minulosti okamžitě podpořit obecný zákon o možnosti rozpuštění poslanecké sněmovny. Takový zákon by do budoucna předcházel podobným situacím a krizím.

  • Nad jakékoli vlastní politické zájmy klade Občanská demokratická strana snahu zabránit hluboké politické krizi, dalšímu zhoršení ekonomické situace státu. Uvědomujeme si, že vyvolaná ústavní krize může vyústit nejen v totální krizi důvěry v politický systém, ale i v totální destabilizaci finančního a bankovního systému. Chceme zabránit dalším dopadům dnešního rozhodnutí Ústavního soudu na občany.

  • Uděláme všechno pro rychlé a odpovědné řešení.

  • Vidíme teď dvě možné konkrétní cesty. Chceme, aby Ústavní soud rozhodl co nejrychleji. Budeme jeho rozhodnutí respektovat. Poslanecká sněmovna a senát potom podniknou další kroky k vyhlášení voleb v nejbližším možném termínu.

  • Pokud Ústavní soud bude otálet a nerozhodne v řádu dnů, je nezbytné, aby poslanecká sněmovna a senát projednaly co nejrychleji změnu ústavy, která by umožnila volby v krátkém termínu.

  • Co má ústavní pořádek garantovat? Na prvním místě demokracii, svobodu a volnou soutěž politických stran. Přijatý ústavní zákon toto respektuje v plném rozsahu. Všichni mají právo se těchto voleb zúčastnit. V tomto smyslu je rozhodnutí Ústavního soudu pro mě nepochopitelné.

  • Vzhledem k pochybnostem o vydaném rozhodnutí žádáme Ústavní soud o zveřejnění podnětu poslance Melčáka.

zpravy.ods.cz, 1. září 2009