Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / ODS

[27.08.2009]

ODS

ODS po konzultaci se Stranou soukromníků ČR upravila volební program

Občanská demokratická strana a Strana soukromníků ČR se shoduje v mnoha podstatných programových vizích. Proto se po společném jednání dohodly obě strany na spolupráci. ODS si uvědomuje význam soukromých podnikatelů a živnostníků pro zdravý vývoj české ekonomiky. Dlouhodobě usiluje o vytváření příznivých podmínek pro podnikání a tedy i pro udržení a rozšiřování pracovních příležitostí.


Konkrétní změny ve volebním programu ODS

Nízké a jednoduché daně

· ODS je přesvědčena, že daně by měly sloužit, nikoliv trestat. Proto budeme prosazovat nezvyšování přímého daňového zatížení, omezení administrativní zátěže a především zjednodušení daňového systému. Budeme usilovat o posílení hotovostního pohledu na výpočet daní, stejně jako vzájemné vyvážení lhůt splatnosti, práv a povinností mezi finančními úřady a daňovými poplatníky. Urychlíme dokončení projektu jednotného inkasního místa pro daně a odvody. Státní rozpočet nesmí být brzdou úspěšného ekonomického rozvoje, ale jeho oporou prostřednictvím vhodného nastavení daňových sazeb.

Snižování byrokracie a regulace

  • ODS je přesvědčena, že byrokracie a administrativa by měly obsluhovat, nikoliv obtěžovat. Proto budeme prosazovat pokračování ve snižování administrativní zátěže. Opětovně zahájíme proces důkladné revize právních předpisů za účelem jejich zjednodušení, zpřehlednění a srozumitelnosti. Budeme dbát o aktivní, důsledné a kvalifikované posuzování navrhovaných opatření a regulací v Evropské unii (v orgánech EU) s tím, že nedopustíme žádný rozšiřující výklad regulující české podnikatelské subjekty. Prosazujeme další prohloubení procesů posuzování legislativy (RIA) s ohledem na dopady na podnikatelské prostředí.

Modernizace obchodního, správního a insolvenčního práva

  • Zasadíme se zejména o stanovení maximální lhůty pro splatnost faktur pro případ, že se smluvní strany nedohodnou jinak. Zpřesníme správní procesy tak, aby práva a povinnosti úřadů a podnikatelů byly vzájemně vyvážené. Budeme pokračovat v posilování práv věřitelů proti dlužníkům. Zabráníme zneužívání insolvenčních procesů k účelovým likvidacím firem a nekalému konkurenčnímu boji.

Rozšíření přístupu k pobídkám a financování

  • Programy a podmínky podpory podnikání budou posíleny, rozšířeny a upraveny tak, aby nebyly jednak diskriminační a zároveň umožňovaly pokrytí širšího rozsahu podnikatelských aktivit. To se bude týkat zejména institucí typu Českomoravské záruční a rozvojové banky a agentury CzechInvest.

zpravy.ods.cz, 27. srpna 2009