Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Program ODS

[25.08.2009]

Program ODS

Občané po nás požadují odpovědnost

Výzva ODS k účasti na "Programu psaném s občany" překonala veškerá očekávání. Za necelé dva týdny přišlo přes 2 500 vyplněných dotazníků. První tisícovka dorazila dokonce již za první den po zveřejnění. Své připomínky posílali jak teenageři, tak i senioři. Přidali se zástupci různých profesí, lékaři nebo i novináři. Přibližně 92 procent z nich zveřejnilo své jméno a e-mail.To dokazuje, že lidem není lhostejný vývoj v této zemi.

Občané nejen vyžadují odpovědnost po nás, ale sami chtějí být odpovědní. Většina z nich (65 procent) je spíše pro to, aby stát nyní více šetřil, než utrácel. Lidé nechtějí dál zadlužovat své děti a vnuky.

V oblasti zdravotnictví zajímaly občany nejvíce poplatky. Přibližně 88 procentům lidí vadí chaos, který v poplatcích způsobily kraje vedené sociální demokracií. Se samotným principem poplatků přitom souhlasí necelých 80 procent lidí, dokonce 97 procent lidí se shodne na poplatcích v nemocnici. Největší rozpory panují u poplatků pro seniory, které schvaluje "pouze" 62 procent. Kromě poplatků lidé řešili také definování standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví.

Řešení pro rodiny vidí většina hlavně v lepším sladění rodinného a pracovního života matek s malými dětmi. 81 procent z nich podporuje větší účast státu při podpoře částečných úvazků. Prakticky stejný počet podporuje také daňové zvýhodnění jejich zaměstnavatelů.

Odpovědnost občanů se promítla v požadavku na urychlení penzijní reformy, kterou podporuje 93 procent odpovídajících. Obávají se, že pokud ji bude sociální demokracie dále bojkotovat, zažije současná mladá generace v důchodu velký propad životní úrovně.

Celých 62procent lidí se vyjádřilo pro zavedení školného kombinovaného se studentskými půjčkami. Většina respondentů souhlasí se systémem státní podpory bydlení pro mladé nebo v oblasti přijímacích zkoušek. Naopak nejvíce lidem vadí autorské poplatky u datových nosičů. Zaměstnávání mladých by nejčastěji podpořili slevami na sociálním a zdravotním pojištění.

Vytváření pracovních míst by většina lidí nechala na trhu, proto by 74 procent z nich uvítalo liberalizaci zákoníku práce.

Z politických reforem by 89 procent uvítalo elektronické hlasování a 71 procent přímou volbu prezidenta. Naopak volební právo od 16 let podporuje jen 29 procent lidí. Často se objevovaly požadavky na zrušení KSČM nebo na bonus pro vítěze voleb.

Problém vylidňování venkova by nejvíce lidí (58 procent) řešilo lepší dopravní obslužností. Na církevní restituce lidé nemají jednoznačný názor. Objevovaly se názory od urychlení celého procesu až po jeho zastavení.

V zahraniční politice lidé jednoznačně preferují větší orientaci na EU a NATO, než na Rusko. Nezřídka se objevovaly v názorech lidí obavy o možném přiblížení k Ruské federaci, pokud by vyhráli volby sociální demokraté.

Lidé považují za dobrý nápad, aby každý znal svého policistu v místě bydliště. Podporují také nezávislé vyšetřování policistů a zrychlení soudního řízení. Necelých 70 procent je také pro větší regulaci exekutorů.

Boj s korupcí si nejčastěji lidé spojují se snižováním byrokracie. Zákon o lobbingu příliš podpory nemá, jeho schválení by uvítalo jen 44 procent z odpovídajících. Naopak na zvýšení pravomocí policie se shodlo 79 procent lidí, se zvyšováním pravomocí justice souhlasí pouze 29 procent respondentů.

Záleží nám na vašich názorech

"Přáli jsme si, aby "Program psaný s občany" přinesl důležitou zpětnou vazbu a inspiraci. To se podařilo.Některé podněty byly skutečně odborné, některé nám poskytly netradiční pohled na současné problémy," řekl místopředseda ODS Ivan Langer.

Děkujeme všem účastníkům našeho "Programu psaného s občany" za tyto připomínky. Vážíme si jich, stejně jako si vážíme jejich autorů, kterým není lhostejné, kam tato země bude směřovat.



příloha: pdf priklady-zajimavych-podnetu-obcanu.pdf (91 kB)

zpravy.ods.cz, 24. srpna 2009