Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / Ivan Langer

[21.08.2009]

Ivan Langer

Vyjádření k článku v MF Dnes k návrhu ministra vnitra Peciny

Mrzí mě, že Mladá fronta Dnes zveřejnila článek, který v předvolebním období poškozuje mne i ODS a stojí přitom jen na jednostranných nepravdivých informacích. Když mne včera odpoledne Mladá fronta Dnes oslovila, žádal jsem o prostor k seznámení s materiálem, který vládě předložil ministr Pecina. Tu možnost jsem ale až do dnešního dopoledne neměl a mít nemohl. Pokládám proto dnes zveřejněný článek za zjevné porušení pravidel seriózní žurnalistiky a novinářské etiky.

Každý ministr má povinnost vykonávat svoji veřejnou funkci v souladu se zákonem a dbát na dodržování zákonů. Tímto principem jsem se řídil a je nade vší pochybnost, že ministr Pecina by jej měl rovněž respektovat.

1. Názor, který je prezentovaný v návrhu ministra Peciny, není názor všech odborných útvarů ministerstva vnitra. Je to subjektivní názor pouze jednoho odboru a neodpovídá závěrům auditu. Materiál předkládaný vládě nevznikl na ministerstvu vnitra standardním způsobem. Do vlády je rovněž předkládán bez projednání v připomínkovém řízení. Velmi vážně se obávám, že ministr Pecina vědomě uvádí premiéra a své kolegy ve vládě v omyl, když jim předkládá zmanipulované a nepravdivé informace.

2. Celý proces výběru pronajímatele Lázeňských léčebných ústavů (LLU) prošel schvalovacím procesem na ministerstvu financí, bez jehož souhlasu by nebylo možné smlouvu o pronájmu uzavřít.

3. Materiál zcela pomíjí ekonomický rozbor rozhodnutí o pronájmu LLU a jeho jednoznačnou ekonomickou výhodnost pro resort. Každoroční úspora pro resort představuje více než 22 milionů korun, tedy za dobu nájmu téměř 450 milionů korun.

4. Přičteme-li k tomu úsporu další, a to zlevnění ceny poukazu z výběrového řízení v průměru o 1,5 - 2 tisíce korun, pak jde o další úsporu až 10 milionu korun ročně pro resort.

5. Celkový ekonomický benefit pro ministerstvo vnitra za dobu nájemní smlouvy jednoznačně převýší půl miliardy korun. O tom všem ale Pecinův audit mlčí!

6. Samotný text připomíná spíše než vládní dokument politický pamflet postavený na pomluvách, spekulacích a účelovém zamlčování faktů. Je to jen pokračování destrukční a politicky motivované činnosti tohoto ministra v resortu.

7. Martin Pecina tím jen svědomitě plní úkol, který dostal od ČSSD - bořit a špinit. Opět jen potvrzuje, že není skutečným ministrem úřednické vlády, ale vazalem Jiřího Paroubka.

MUDr. Mgr. Ivan Langer, místopředseda ODS a poslanec PČR, zpravy.ods.cz, 21. srpna 2009