Ivan Langer


Děkuji všem za dosavadní přízeň. Rád se s vámi potkám na mém Facebooku. Ivan Langer

Zaujalo mě...

Vrchní soud dal Ivanu Langerovi za pravdu ve sporu s vydavatelem MF DNES a idnes.cz (MAFRA, a.s.) o ochranu osobnosti a zrušil rozsudek soudu prvního...

více »

Ivan Langer
Curriculum vitea

MINISTR VNITRA (09/2006 - 05/2009) / Novinky / David Vodrážka

[17.08.2009]

David Vodrážka

Spotřebitel má právo znát informace o kvalitě pohonných hmot

Česká obchodní inspekce (ČOI) opětovně uvádí, že kvalita paliv u některých prodejců v ČR je velmi nízká, ale seznam těchto míst nezveřejňuje. Tato skutečnost poukazuje na mnohem větší problém ve fungování kontrolních orgánů a jejich zodpovědnost vůči veřejnosti.

Domnívám se, že pokud by jakýkoli státní orgán, který disponuje všemi technickými a právními prostředky ke kontrole zboží a služeb, své závěry v oblasti identifikace těch, kdo spáchali přestupky, utajoval, nemá jeho existence a podpora z peněz daňových poplatníků žádný smysl. Takové orgány se nesmí chovat jako soukromé laboratoře, protože jejich klienty jsou všichni spotřebitelé v ČR.

Kontrolní orgány musí výsledky svých kontrol zveřejňovat a to v nejkratším možném termínu a se zohledněním fyzikálně-chemických výsledků rozborů a jejich řádné interpretace s ohledem na nejlepší laboratorní postupy dosažitelné v podmínkách České republiky. Češi mají právo na stejně kvalitní zboží a služby jako občané ostatních států Evropské unie. Subjekty, které nesplňují závazné právní předpisy a prodávají nekvalitní produkty, by měly být veřejnosti známy.

Nejde mi o to, aby byly tyto firmy pranýřovány, ale chci, aby byly donuceny se těchto nekalých praktik pod tlakem veřejné kontroly zříci a především, aby došlo k zásadnímu zlepšení jejich chování vůči spotřebiteli. Nejde však jen o jednotlivé zákazníky. Nekvalitní produkty ohrožují svými nadměrnými emisemi životní prostředí jako celek a tedy i všechny ostatní.

zpravy.ods.cz, 17. srpna 2009